Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Boligforenings afslag på indsigtsanmodning får alvorlig kritik

WTC advokaterne
05/10/2023
Boligforenings afslag på indsigtsanmodning får alvorlig kritik
WTC advokaterne logo
Datatilsynet har for nylig truffet en afgørelse, der kan have betydning for boligforeningers praksis vedrørende beboeres indsigtsanmodninger. I en sag, hvor en beboer anmodede om indsigt i en boligforenings registreringer vedrørende husordenssager, har Datatilsynet udtalt alvorlig kritik over for boligforeningen, der afslog at give beboeren indsigt

Sagens baggrund

I marts 2022 anmodede en beboer boligforeningen om indsigt i deres registreringer om vedkommende i forbindelse med husordenssager. Beboeren ønskede at få adgang til klageskrivelser, vidneforklaringer og dokumentation herunder foto- og videomateriale. Boligforeningen afviste anmodningen og henviste til reglerne om aktindsigt i offentligheds- og forvaltningsloven.


Læs også: Retten til indsigt – hvad skal du som virksomhed være opmærksom på?


Datatilsynets afgørelse

Datatilsynet fandt, at boligforeningens afslag på indsigtsanmodningen ikke var i overensstemmelse med bestemmelserne i GDPR. Tilsynet udtalte derfor alvorlig kritik af boligforeningen.


Datatilsynet påpegede blandt andet, at boligforeningen havde afslået beboerens indsigtsanmodning under henvisning til offentligheds- og forvaltningslovens regler om aktindsigt. Foreningen havde derved ikke vurderet i hvilket omfang beboeren kunne få indsigt i personoplysningerne i henhold til reglerne om indsigt i GDPR.


Samtidig bemærkede Datatilsynet, at boligforeningen havde ret til at undtage visse oplysninger fra indsigt. Dette kunne gælde i tilfælde, hvor den registreredes interesser i oplysningerne måtte vige for afgørende hensyn til private interesser.


For eksempel lagde boligforeningen vægt på, at beboerens interesse i at få indsigt i identiteten på de klagende beboere måtte vige for hensynet til at beskytte de klagende beboere for chikane.


Datatilsynet vurderede, at det var op til den dataansvarlige, i dette tilfælde boligforeningen, at foretage denne vurdering. Datatilsynet fandt ingen grund til at tilsidesætte boligforeningens beslutning om at undtage visse oplysninger fra indsigt.


WTC advokaternes bemærkninger

Datatilsynets afgørelse peger på vigtigheden af, at boligforeninger (og andre) overholder bestemmelserne i GDPR vedrørende indsigt i personoplysninger. Samtidig understreger afgørelsen, at der kan være tilfælde, hvor private interesser, såsom risikoen for chikane, kan begrunde undtagelsen af visse oplysninger fra indsigt. Dette er er en vurdering, der skal foretages af den dataansvarlige.


For at du som boligforening sikrer, at du overholder reglerne om indsigt, kan det være en god idé at overveje, om du har tilstrækkelige procedurer/politikker på området, så du undgår at komme i Datatilsynets søgelys og overtræder GDPR.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
01/02/2024
Persondata
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
08/02/2024
Persondata, Kontraktret, Compliance
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
12/02/2024
Persondata, Compliance
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
20/02/2024
Persondata
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
20/02/2024
Compliance, EU-ret, Persondata
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
19/02/2024
Persondata, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted