Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Bliv klar til den nye Persondataforordning – Del 1: Data Protection Officers

IUNO
08/02/2016
159
Bliv klar til den nye Persondataforordning – Del 1: Data Protection Officers
IUNO logo


I starten af 2018 træder den nye persondataforordning i kraft, hvilket medfører en række krav til virksomhederne. I den kommende tid sætter IUNO fokus på ændringerne og forbereder virksomhederne på de nye krav. I denne uge ser vi nærmere på kravet om at udpege en Data Protection Officer (DPO) for visse private virksomheder og offentlige myndigheder.

I december 2015 blev EU-Parlamentet, Kommissionen og Rådet endelig enige om ordlyden til den nye persondataforordning, som har været næsten fire år undervejs. Den nye persondataforordning træder i kraft i Danmark og resten af EU i starten af 2018. I Danmark erstatter forordningen persondataloven.

Forordningen medfører nogle væsentlige ændringer og krav på det persondataretlige område, som virksomhederne skal være opmærksomme på. I de kommende uger sætter IUNO fokus på disse ændringer og krav, og vi lægger ud med kravet om at ansætte en Data Protection Officer (DPO).

Data Protection Officer
Pligten til at udpege en DPO gælder for alle offentlige myndigheder, der behandler persondata, med undtagelse af domstolene.

Private virksomheder har ligeledes pligt til at udpege en DPO, hvis deres kerneaktivitet omfatter behandling af persondata, som kræver regelmæssig og systematisk overvågning i større omfang, eller hvis virksomhedens kerneaktivitet består af behandling af personfølsomme oplysninger i større omfang.

Det er usikkert, hvad der ligger i betingelserne om, at databehandlingen skal udgøre virksomhedens ”kerneaktivitet” og ske ”i større omfang”, og det vil i alle tilfælde bero på en konkret vurdering, om virksomheden er forpligtet til at udpege en DPO.

Pligten til at udpege en DPO gælder endelig for virksomheder, som behandler data, der indeholder oplysninger om kriminelle forhold.

Personer, der varetager hvervet som DPO, har til opgave at informere og rådgive den dataansvarlige eller databehandleren samt sikre overholdelsen af forordningens regler i myndighedens eller virksomhedens daglige drift.

Ved udpegelsen af en DPO, skal der lægges vægt på vedkommendes faglige kvaliteter, herunder især ekspertviden om persondataret og praksis på området. En DPO kan være medarbejder hos virksomheden eller myndigheden, men det er også muligt at ansætte en ekstern DPO. Det er virksomhedens eller myndighedens opgave at sikre, at DPO’en har tilstrækkelig tid og ressourcer til at udføre sit hverv.

DPO’en skal handle uafhængigt af arbejdspladsen og dennes interesser, og en DPO er særligt beskyttet mod afskedigelse og sanktionering i forbindelse med udførelsen af sine arbejdsopgaver.

IUNO mener
Persondataforordningen har en to-årig implementeringsperiode, hvilket betyder, at reglerne først træder i kraft i starten af 2018. Virksomhederne bør dog allerede nu forberede sig på tilpasningen af de nye regler.

Virksomhederne skal først og fremmest forholde sig til, om de har pligt til at ansætte en DPO. Dernæst skal de tage stilling til, om de ønsker at udpege en DPO internt eller eksternt. Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at DPO’en skal have ”ekspertviden om persondataret”, hvilket kan opnås gennem uddannelse af medarbejderen.

Hos IUNO står vi klar med råd og vejledning vedrørende den nye persondataforordning. Vi er specialiseret i persondataret og har mulighed for at foretage en konkret vurdering af, om virksomhederne eksempelvis er forpligtet til at ansætte en DPO, ligesom vi kan varetage DPO-opgaven for virksomheden.












Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 33.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted