Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Bech-Bruun undersøger juridiske barrierer for brug af sundhedsdata

Bech Bruun
10/12/2018
291
Bech-Bruun undersøger juridiske barrierer for brug af sundhedsdata
Bech Bruun logo
Rent teknisk er det blevet lettere og hurtigere at bearbejde store mængder af sundhedsdata til brug for udvikling af sundhedsvæsenet, men lovgivningen understøtter endnu ikke et datadrevet sundhedsvæsen. I en netop offentliggjort rapport, udarbejdet af Bech-Bruun og Devoteam A/S for Danske Regioner, sættes der fokus på, hvilke juridiske barrierer der begrænser brugen af sundhedsdata, og hvordan lovgivningen bedre kan understøtte et sundhedsvæsen drevet af data.

Med et sundhedsvæsen, der registrerer data som aldrig før, og en teknologisk udvikling, der giver nye muligheder for at bearbejde værdiskabende data, er sundhedssektorens målsætning om et sammenhængende sundhedsvæsen med patienten i centrum ikke et urealistisk fatamorgana. Data kan bl.a. bruges til at vurdere effekten af forskellige behandlingsformer på forskellige patienter, det kan forebygge sygdom, og det kan afsløre, om en patientgruppe har bedre af målrettet genoptræning end af operation og derved tilbyde patienterne den behandling, der giver mest mulig værdi.

Bearbejdningen af data kræver dog adgang til denne, og her opstår en række juridiske barrierer.

I en analyse foretaget for Danske Regioner i december 2017 har Bech-Bruuns managing associate og persondataspecialist, Charlotte Bagger Tranberg, i samarbejde med Devoteam A/S set nærmere på, hvilke juridiske barrierer der er for en række forskellige former for deling og anvendelse af personoplysninger. Det har udmøntet sig til en rapport, der netop er blevet offentliggjort.


Juridiske barrierer


Rapporten bygger på en analyse af fire aktuelle temaer, der hver har til formål at opfylde sundhedsvæsenets målsætning. Det gælder blandt andet en udbygget anvendelse af personoplysninger til at sikre bedre og mere målrettet forebyggelse og behandling i forhold til den enkelte patient.

Analysen viser, at der er juridiske barrierer for realisering af stort set alle de opstillede cases. For størstedelen af casene handler de juridiske barrierer om, at der mangler hjemler og formålsbestemmelser i sundhedsloven til at gennemføre og anvende dataanalyser af flere patienters sundhedsdata, til fordel for andre patienter.


Behov for lovændringer


Analysen peger blandt andet på, at der er behov for lovændringer af sundhedsloven, hvis brugen af data skal opnå den ønskede effekt. Det understreges dog, at udmøntningen af specielle regler om anvendelse af personoplysninger behandlet til statistiske og forskningsmæssige formål til andre formål, skal ske inden for rammerne af persondataforordningen.

Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at selvom det besluttes at gennemføre en udbygning af sundhedslovens hjemler og behandlingsformål, vil denne regulering som udgangspunkt ikke bagudrettet ordne de manglende hjemler og behandlingsformål i forhold til eksisterende data.

Du kan læse hele rapporten her. 

Du kan læse Bech-Bruuns notat om juridiske barrierer her. 

 

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
17/11/2020
Persondata
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
13/11/2020
Persondata
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
11/11/2020
Persondata
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
04/11/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
30/10/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted