Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Bech-Bruun undersøger juridiske barrierer for brug af sundhedsdata

Bech Bruun
10/12/2018
Bech-Bruun undersøger juridiske barrierer for brug af sundhedsdata
Bech Bruun logo
Rent teknisk er det blevet lettere og hurtigere at bearbejde store mængder af sundhedsdata til brug for udvikling af sundhedsvæsenet, men lovgivningen understøtter endnu ikke et datadrevet sundhedsvæsen. I en netop offentliggjort rapport, udarbejdet af Bech-Bruun og Devoteam A/S for Danske Regioner, sættes der fokus på, hvilke juridiske barrierer der begrænser brugen af sundhedsdata, og hvordan lovgivningen bedre kan understøtte et sundhedsvæsen drevet af data.

Med et sundhedsvæsen, der registrerer data som aldrig før, og en teknologisk udvikling, der giver nye muligheder for at bearbejde værdiskabende data, er sundhedssektorens målsætning om et sammenhængende sundhedsvæsen med patienten i centrum ikke et urealistisk fatamorgana. Data kan bl.a. bruges til at vurdere effekten af forskellige behandlingsformer på forskellige patienter, det kan forebygge sygdom, og det kan afsløre, om en patientgruppe har bedre af målrettet genoptræning end af operation og derved tilbyde patienterne den behandling, der giver mest mulig værdi.

Bearbejdningen af data kræver dog adgang til denne, og her opstår en række juridiske barrierer.

I en analyse foretaget for Danske Regioner i december 2017 har Bech-Bruuns managing associate og persondataspecialist, Charlotte Bagger Tranberg, i samarbejde med Devoteam A/S set nærmere på, hvilke juridiske barrierer der er for en række forskellige former for deling og anvendelse af personoplysninger. Det har udmøntet sig til en rapport, der netop er blevet offentliggjort.


Juridiske barrierer


Rapporten bygger på en analyse af fire aktuelle temaer, der hver har til formål at opfylde sundhedsvæsenets målsætning. Det gælder blandt andet en udbygget anvendelse af personoplysninger til at sikre bedre og mere målrettet forebyggelse og behandling i forhold til den enkelte patient.

Analysen viser, at der er juridiske barrierer for realisering af stort set alle de opstillede cases. For størstedelen af casene handler de juridiske barrierer om, at der mangler hjemler og formålsbestemmelser i sundhedsloven til at gennemføre og anvende dataanalyser af flere patienters sundhedsdata, til fordel for andre patienter.


Behov for lovændringer


Analysen peger blandt andet på, at der er behov for lovændringer af sundhedsloven, hvis brugen af data skal opnå den ønskede effekt. Det understreges dog, at udmøntningen af specielle regler om anvendelse af personoplysninger behandlet til statistiske og forskningsmæssige formål til andre formål, skal ske inden for rammerne af persondataforordningen.

Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at selvom det besluttes at gennemføre en udbygning af sundhedslovens hjemler og behandlingsformål, vil denne regulering som udgangspunkt ikke bagudrettet ordne de manglende hjemler og behandlingsformål i forhold til eksisterende data.

Du kan læse hele rapporten her. 

Du kan læse Bech-Bruuns notat om juridiske barrierer her. 

 

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Markedsføringssamtykke - det skal du være opmærksom på
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
Det norske datatilsyn varsler bøde på 25 millioner NOK
26/05/2021
Persondata
Nye EU-regler om kunstig intelligens
Nye EU-regler om kunstig intelligens
26/05/2021
IT- og telekommunikation, Persondata, Øvrige
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
Datatilsynet opdaterer vejledning om samtykke
26/05/2021
Persondata
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
Principiel byretsdom: Persondata­krænkelser kan udløse erstatning for ikke-økonomisk skade
18/05/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted