Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Bech-Bruun undersøger juridiske barrierer for brug af sundhedsdata

Bech Bruun
10/12/2018
Bech-Bruun undersøger juridiske barrierer for brug af sundhedsdata
Rent teknisk er det blevet lettere og hurtigere at bearbejde store mængder af sundhedsdata til brug for udvikling af sundhedsvæsenet, men lovgivningen understøtter endnu ikke et datadrevet sundhedsvæsen. I en netop offentliggjort rapport, udarbejdet af Bech-Bruun og Devoteam A/S for Danske Regioner, sættes der fokus på, hvilke juridiske barrierer der begrænser brugen af sundhedsdata, og hvordan lovgivningen bedre kan understøtte et sundhedsvæsen drevet af data.

Med et sundhedsvæsen, der registrerer data som aldrig før, og en teknologisk udvikling, der giver nye muligheder for at bearbejde værdiskabende data, er sundhedssektorens målsætning om et sammenhængende sundhedsvæsen med patienten i centrum ikke et urealistisk fatamorgana. Data kan bl.a. bruges til at vurdere effekten af forskellige behandlingsformer på forskellige patienter, det kan forebygge sygdom, og det kan afsløre, om en patientgruppe har bedre af målrettet genoptræning end af operation og derved tilbyde patienterne den behandling, der giver mest mulig værdi.

Bearbejdningen af data kræver dog adgang til denne, og her opstår en række juridiske barrierer.

I en analyse foretaget for Danske Regioner i december 2017 har Bech-Bruuns managing associate og persondataspecialist, Charlotte Bagger Tranberg, i samarbejde med Devoteam A/S set nærmere på, hvilke juridiske barrierer der er for en række forskellige former for deling og anvendelse af personoplysninger. Det har udmøntet sig til en rapport, der netop er blevet offentliggjort.


Juridiske barrierer


Rapporten bygger på en analyse af fire aktuelle temaer, der hver har til formål at opfylde sundhedsvæsenets målsætning. Det gælder blandt andet en udbygget anvendelse af personoplysninger til at sikre bedre og mere målrettet forebyggelse og behandling i forhold til den enkelte patient.

Analysen viser, at der er juridiske barrierer for realisering af stort set alle de opstillede cases. For størstedelen af casene handler de juridiske barrierer om, at der mangler hjemler og formålsbestemmelser i sundhedsloven til at gennemføre og anvende dataanalyser af flere patienters sundhedsdata, til fordel for andre patienter.


Behov for lovændringer


Analysen peger blandt andet på, at der er behov for lovændringer af sundhedsloven, hvis brugen af data skal opnå den ønskede effekt. Det understreges dog, at udmøntningen af specielle regler om anvendelse af personoplysninger behandlet til statistiske og forskningsmæssige formål til andre formål, skal ske inden for rammerne af persondataforordningen.

Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at selvom det besluttes at gennemføre en udbygning af sundhedslovens hjemler og behandlingsformål, vil denne regulering som udgangspunkt ikke bagudrettet ordne de manglende hjemler og behandlingsformål i forhold til eksisterende data.

Du kan læse hele rapporten her. 

Du kan læse Bech-Bruuns notat om juridiske barrierer her. 

 

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
22/03/2024
Persondata, EU-ret
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted