Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Artikel 29-gruppen: Vejledninger om dataportabilitet, DPO’er og ledende tilsynsmyndighed

Bird & Bird
29/12/2016
Artikel 29-gruppen: Vejledninger om dataportabilitet, DPO’er og ledende tilsynsmyndighed
Bird & Bird logo
Artikel 29-gruppen har den 16. december 2016 offentliggjort tre foreløbige vejledninger, som alle omhandler nogle af de mere omdiskuterede bestemmelser i den kommende persondataforordning. Vejledningerne er offentliggjort med henblik på, at interessenter kan komme med forslag til rettelse og tilføjelser. En mulighed som med al sandsynlighed vil blive brugt flittigt indtil endelig offentliggørelse af vejledningerne ultimo januar 2017.

Vejledningerne er bygget op som en uddybende FAQ, som skal afklare nogle af de spørgsmål, som hyppigst er blevet stillet i relation til emnerne: dataportabilitet, Data Protection Officers og hvordan man fastlægger den 'ledende tilsynsmyndighed', når en virksomhed, som behandler persondata, er etableret og/eller udøver virksomhed i flere forskellige medlemsstater.

Eksempelvis søger vejledningen om dataportabilitet at kaste lys over formuleringen "personoplysninger… som vedkommende har givet til en dataansvarlig". Der har siden offentliggørelse af teksten været tvivl om, hvad der menes med "give"; om det skal forstås "aktivt", således det kun er oplysninger, som den registrerede aktivt har givet den dataansvarlige, fx ved at indtaste navn, adresse, e-mail og kortoplysninger i forbindelse med et køb, eller om det ligeledes skal forstås "passivt", dvs. oplysninger, som den dataansvarlige selv har indsamlet i forbindelse med den registreredes brug af en enhed eller tjeneste, fx registrering over hvilke musiknumre, den registrerede har hørt via den dataansvarliges musiktjeneste, eller hvilke bøger, den registrerede har købt via en netbutik. Det umiddelbare svar ifølge vejledningen er, at det skal forstås på begge måder, men det er ikke helt entydigt.

Vejledningen om DPO'er er ligeledes kærkommen for de virksomheder, hvor DPO'er fremover bliver relevante. Vejledningen omhandler bl.a. problemstillingen omkring DPO'ens uafhængighed, og hvordan man sikrer, at der ikke opstår interessekonflikter, hvis DPO'en også varetager andre funktioner i virksomheden. Vejledningen kaster desuden lys over begrebet "kerneaktivitet", som er essentielt, når man skal afgøre, om man er forpligtet til at have en DPO – dette gøres bl.a. ved hjælp af eksempler og lister over de hensyn, som myndighederne vil lægge vægt på ved afgørelsen.

Den sidste vejledning om den ledende tilsynsmyndighed beskæftiger sig særligt med begrebet "hovedvirksomhed" og eksemplificerer begrebet gennem forskellige selskabs- og koncernstrukturer.

Vi følger op, når vejledningerne offentliggøres i endelig udgave.

 

 



 

[layerslider id="63"]

 




 




 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
FOA søger DPO
Juridisk chefkonsulent med personaleledelse og faglig tyngde
Skarp jurist med interesse for GDPR, it og dataanvendelse
Forretningsorienteret og engageret jurist til DRs internationale salgsafdeling
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
19/10/2021
Persondata
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
13/10/2021
Persondata
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
12/10/2021
Persondata
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
11/10/2021
Persondata
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
08/10/2021
Persondata
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
07/10/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted