Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Artikel 29-gruppen udtaler sig om arbejdsgivers overvågning af medarbejdere

Kromann Reumert
05/07/2017
Artikel 29-gruppen udtaler sig om arbejdsgivers overvågning af medarbejdere
Kromann Reumert logo
Artikel 29-gruppen, som blandt andet består af repræsentanter fra EU-medlemsstaternes databeskyttelsesmyndigheder, har offentliggjort en udtalelse, som primært fokuserer på databehandling på arbejdspladsen, herunder arbejdsgiverens overvågning og kontrol af medarbejdere. Udtalelsen tager sigte på, hvordan man kan øge beskyttelsen af medarbejdernes personoplysninger.

De vigtigste punkter fra udtalelsen er som følger:


Samtykke


Artikel 29-gruppen har i udtalelsen særlig fokus på brug af samtykke som et retligt grundlag for behandlingen af medarbejdernes personoplysninger. Den nuværende retsstilling er således, at arbejdsgiveren ved indhentelse af et gyldigt samtykke i langt de fleste tilfælde må behandle personoplysninger om medarbejderen, forudsat at de generelle behandlingsprincipper er opfyldt. Et gyldigt samtykke foreligger, hvis samtykket er udtrykkeligt, informeret, genkaldelig, specifikt og – frivilligt.

Artikel 29-gruppen peger nu på, at kravet om frivillighed sjældent vil være opfyldt i et arbejdsgiver-arbejdstager-forhold. I dette forhold ligget implicit et uligevægtigt styrkeforhold (ubalance), hvorfor en afvisning af en samtykkeanmodning fra arbejdsgiver kun i meget få tilfælde vil være uden direkte eller indirekte konsekvenser for arbejdstageren. Derfor anbefaler Artikel 29-gruppen generelt, at medarbejderes samtykke ikke anvendes som retligt grundlag for behandling af deres personoplysninger.


Proportionalitet og dataminimering


Artikel 29-gruppen understreger flere steder i udtalelsen, at mange arbejdsgiveres overvågning og kontrol med ansattes kommunikationsapparater, herunder mail, internethistorik, brug af mobiltelefon mv., skal minimeres. Denne dataminimering skal ske gennem teknisk indretning af IT-systemer. Som eksempel nævner Artikel 29-gruppen, at arbejdsgiveren bør indrette internetadgangen, så den afskærer medarbejderen fra at misbruge sin internetadgang i arbejdstiden, i stedet for at anvende en model, hvor arbejdsgiveren gennemgår al medarbejderens søgehistorik. Herigennem vil princippet om proportionalitet også være opfyldt, da det sikres, at arbejdsgiveren undgår at behandle flere personoplysninger om medarbejderen end nødvendigt.


Cloud-baserede løsninger og online applikationer


I de tilfælde, hvor arbejdsgiveren anvender cloud-baserede løsninger til opbevaring af personoplysninger, kan personoplysningerne i mange tilfælde blive overført til lande uden for EØS. Artikel 29-gruppen understreger i udtalelsen, at det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at der alene overføres personoplysninger til lande, som kan yde et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau, og at det alene er de nødvendige personer, som har adgang til de overførte personoplysninger.

Endelig anbefaler Artikel 29-gruppen, at arbejdsgiveren, i de tilfælde hvor medarbejderen benytter online applikationer som led i jobbet, får oprettet et rum for privat kommunikation, hvortil arbejdsgiveren under ingen omstændigheder har adgang. Som eksempler på sådanne "private rum" nævner Artikel 29-gruppen, at arbejdsgiveren kunne oprette en privat og sikret e-mail eller mappe til medarbejderen.

Se Artikel 29-gruppens udtalelse






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Databeskyttelsesjurist - hvor dit arbejde betyder noget for borgernes ret til privatliv
Jurister til sikring af forbrugernes interesser på fjernvarmeområdet
Erfaren Jurist søges til en kontorchefstilling i Departementet for Boliger, Infrastruktur og Ligestilling’s boligafdeling
Forretningsorienteret og engageret jurist til DRs internationale salgsafdeling
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
13/10/2021
Persondata
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
12/10/2021
Persondata
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
11/10/2021
Persondata
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
08/10/2021
Persondata
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
07/10/2021
Persondata
Det irske datatilsyn: bøde på 225 mio. EUR til WhatsApp
Det irske datatilsyn: bøde på 225 mio. EUR til WhatsApp
06/10/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted