Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Artikel 29-gruppen udtaler sig om arbejdsgivers overvågning af medarbejdere

Kromann Reumert
05/07/2017
173
Artikel 29-gruppen udtaler sig om arbejdsgivers overvågning af medarbejdere
Kromann Reumert logo
Artikel 29-gruppen, som blandt andet består af repræsentanter fra EU-medlemsstaternes databeskyttelsesmyndigheder, har offentliggjort en udtalelse, som primært fokuserer på databehandling på arbejdspladsen, herunder arbejdsgiverens overvågning og kontrol af medarbejdere. Udtalelsen tager sigte på, hvordan man kan øge beskyttelsen af medarbejdernes personoplysninger.

De vigtigste punkter fra udtalelsen er som følger:


Samtykke


Artikel 29-gruppen har i udtalelsen særlig fokus på brug af samtykke som et retligt grundlag for behandlingen af medarbejdernes personoplysninger. Den nuværende retsstilling er således, at arbejdsgiveren ved indhentelse af et gyldigt samtykke i langt de fleste tilfælde må behandle personoplysninger om medarbejderen, forudsat at de generelle behandlingsprincipper er opfyldt. Et gyldigt samtykke foreligger, hvis samtykket er udtrykkeligt, informeret, genkaldelig, specifikt og – frivilligt.

Artikel 29-gruppen peger nu på, at kravet om frivillighed sjældent vil være opfyldt i et arbejdsgiver-arbejdstager-forhold. I dette forhold ligget implicit et uligevægtigt styrkeforhold (ubalance), hvorfor en afvisning af en samtykkeanmodning fra arbejdsgiver kun i meget få tilfælde vil være uden direkte eller indirekte konsekvenser for arbejdstageren. Derfor anbefaler Artikel 29-gruppen generelt, at medarbejderes samtykke ikke anvendes som retligt grundlag for behandling af deres personoplysninger.


Proportionalitet og dataminimering


Artikel 29-gruppen understreger flere steder i udtalelsen, at mange arbejdsgiveres overvågning og kontrol med ansattes kommunikationsapparater, herunder mail, internethistorik, brug af mobiltelefon mv., skal minimeres. Denne dataminimering skal ske gennem teknisk indretning af IT-systemer. Som eksempel nævner Artikel 29-gruppen, at arbejdsgiveren bør indrette internetadgangen, så den afskærer medarbejderen fra at misbruge sin internetadgang i arbejdstiden, i stedet for at anvende en model, hvor arbejdsgiveren gennemgår al medarbejderens søgehistorik. Herigennem vil princippet om proportionalitet også være opfyldt, da det sikres, at arbejdsgiveren undgår at behandle flere personoplysninger om medarbejderen end nødvendigt.


Cloud-baserede løsninger og online applikationer


I de tilfælde, hvor arbejdsgiveren anvender cloud-baserede løsninger til opbevaring af personoplysninger, kan personoplysningerne i mange tilfælde blive overført til lande uden for EØS. Artikel 29-gruppen understreger i udtalelsen, at det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at der alene overføres personoplysninger til lande, som kan yde et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau, og at det alene er de nødvendige personer, som har adgang til de overførte personoplysninger.

Endelig anbefaler Artikel 29-gruppen, at arbejdsgiveren, i de tilfælde hvor medarbejderen benytter online applikationer som led i jobbet, får oprettet et rum for privat kommunikation, hvortil arbejdsgiveren under ingen omstændigheder har adgang. Som eksempler på sådanne "private rum" nævner Artikel 29-gruppen, at arbejdsgiveren kunne oprette en privat og sikret e-mail eller mappe til medarbejderen.

Se Artikel 29-gruppens udtalelse






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet reviderer vejledning om databeskyttelse og ansættelsesforhold
Datatilsynet reviderer vejledning om databeskyttelse og ansættelsesforhold
I går
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Nu bliver det nemmere at optage telefonsamtaler
Nu bliver det nemmere at optage telefonsamtaler
01/12/2020
Persondata
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
17/11/2020
Persondata
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
13/11/2020
Persondata
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
11/11/2020
Persondata
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
04/11/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted