Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Anvendelsen af ugyldige Safe Harbor-ordninger får konsekvenser

Kromann Reumert
19/04/2016
Anvendelsen af ugyldige Safe Harbor-ordninger får konsekvenser
Kommissæren for det tyske datatilsyn i Hamborg (HmbBfDI) annoncerede i slutningen af februar 2016, at tilsynet havde indledt tre sager mod unavngivne datterselskaber til amerikanske selskaber for ikke at overholde reglerne for lovlig overførsel af personoplysninger fra EU/EØS til USA.

Tilsynets granskning af selskaberne skal ses i lyset af, at Safe Harbor-ordningen mellem EU og USA blev erklæret ugyldig af EU-domstolen i sagen mellem den østrigske statsborger, Maximillian Schrems, og det irske datatilsyn. Derfor udgør Safe Harbor-ordningen ikke et gyldigt grundlag for overførsel af personoplysninger fra EU/EØS til USA.

Det tyske tilsyns granskning af virksomheder, der overfører personoplysninger fra EU/EØS til USA på utilstrækkeligt grundlag, kan ses som varsel for en handlekraft, der med rimelighed også må kunne forventes iværksat fra de forskellige datatilsyn i EU/EØS og derfor også i Danmark, hvor Datatilsynet tidligere har udtalt, at Safe Harbor-ordningen er ugyldig.

SÆRLIGT FOR DANSKE VIRKSOMHEDER

Det betyder, at virksomheder, der fortsat lader deres overførsel af personoplysninger til USA hvile på den ugyldige Safe Harbor-ordning, risikerer at komme i Datatilsynets søgelys.

Derfor er det oplagt, at virksomheder, der overfører data fra EU/EØS til USA, efterser deres juridiske grundlag for dataoverførslerne og i den forbindelse iagttager kravene til indgåelse af EU-Standard Contractual Model Clauses og Binding Corporate Rules.

EU-Kommissionen meddelte den 2. februar 2016, at Safe Harbor-ordningen vil blive erstattet med EU-USA Privacy Shield. Den nye ordningen er fortsat ikke godkendt. Kromann Reumert følger udviklingen.

Kromann Reumert har tidligere udsendt nyhedsbreve om EU-Domstolens afgørelse om Safe Harbor-ordningens ugyldighed med beskrivelser af dommens konsekvenser for danske virksomheder.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted