Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Alvorlig kritik og påbud efter uorden med værktøjskasse

IUNO
09/06/2023
Alvorlig kritik og påbud efter uorden med værktøjskasse
IUNO logo
En klage gav Datatilsynet anledning til at undersøge en boligportals brug af Facebook Business Tools nærmere. Virksomheden kunne ikke bevise, at det fælles dataansvar var tilrettelagt rigtigt. Det førte til alvorlig kritik, og samtidig gav Datatilsynet også virksomheden et påbud om at få styr på brugen af værktøjet.

En boligportal brugte Facebook Business Tools på sin hjemmeside. Det betød, at der blev indsamlet en række oplysninger om hjemmesidebesøgende, som for eksempel IP-adresse, operativsystem og tidspunktet for besøget.


Brugen af værktøjet førte til en klage fra en hjemmesidebesøgende, men Datatilsynet kunne ikke tage stilling til klagen. Alligevel så Datatilsynet nærmere på virksomhedens brug af værktøjet.

Hammeren faldt på fælles dataansvar

Datatilsynet slog fast, at virksomheden havde et fælles dataansvar med Meta, men at reglerne om fælles dataansvar ikke var blevet overholdt. Årsagen var, at virksomheden ikke havde sikret en tilstrækkelig rolle- og ansvarsfordeling.


Datatilsynet henviste til, at fælles dataansvarlige sammen skal sikre, at databeskyttelsesreglerne er overholdt – og sammen kan dokumentere det. Den dokumentation var ikke på plads mellem virksomheden og Meta.

IUNO mener

Fælles dataansvar opstår, når to eller flere dataansvarlige sammen fastlægger, hvorfor og hvordan der bliver foretaget en behandlingsaktivitet. Når der er et fælles dataansvar, skal der indgås en aftale om rolle- og ansvarsfordelingen. Der skal både tages højde for, hvordan oplysningspligten opfyldes men også de mere generelle forpligtelser.


IUNO anbefaler, at virksomheder tjekker, om der kan være et fælles dataansvar, når de forskellige databehandlingsaktiviteter bliver kortlagt. Det er ikke altid let at se, om der foreligger et fælles eller separat ansvar, og derfor skal hver behandlingsaktivitet vurderes separat.


[Datatilsynets afgørelse af den 20. april 2023 i sag nr. 2021-7329-0052]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
01/02/2024
Persondata
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
08/02/2024
Persondata, Kontraktret, Compliance
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
12/02/2024
Persondata, Compliance
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
20/02/2024
Persondata
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
20/02/2024
Compliance, EU-ret, Persondata
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
19/02/2024
Persondata, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted