Artikel
Værdipapirfonde skal nu anses som selvstændige skat-tesubjekter
Som følge af en afgørelse fra Skatterådet har SKAT den 24. februar 2016 udsendt et nyt styresignal. Det nye styresignal betyder, at danske og udenlandske værdipapirfonde fremover skal anses som selvstændige danske skattesubjekter.
I forlængelse af Bech-Bruuns nyhed af den 19. januar 2016 vedrørende SKATs udkast til nyt styresignal om ændring af den skattemæssige behandling af værdipapirfonde, har SKAT den 24. februar 2016 udsendt et endeligt styresignal (SKM2016.98.SKAT). Med undtagelse af en enkelt præcisering vedrørende afståelsesbeskatning, indeholder den endelige version ingen væsentlige ændringer i forhold til det tidligere omtalte udkast.
Styresignalet, og SKATs praksisændring, skyldes Skatterådets konklusioner i forbindelse med afgivelsen af et bindende svar (SKM 2016.6.SR). Her fandt Skatterådet, at en svensk værdipapirfond skal anses som et selvstændigt skattesubjekt, og at de danske investorer derfor skal beskattes efter aktieavancebeskatningslovens § 19.
Klassificering af værdipapirfonde
Det fremgår af styresignalet, at værdipapirfonde – herunder visse UCITS fonde – fremover som hovedregel skal anses for selvstændige skattesubjekter. Den skatteretlige klassificering af værdipapirfonde vil herefter afvige fra den civilretlige klassificering, hvorefter værdipapirfonde ikke betragtes som selvstændige juridiske personer. De pågældende værdipapirfonde vil have mulighed for at ansøge om at blive omfattet af reglerne om minimumsbeskattede investeringsinstitutter. Indberetning efter skattekontrollovens § 10E vil ikke kunne opretholdes.
I forbindelse med at værdipapirfonden skifter status fra en skattemæssigt transparent enhed til et selvstændigt skattesubjekt (investeringsselskab), skal der ske afståelsesbeskatning af investorernes andel i værdipapirfonden. Værdierne skal opgøres på det tidspunkt værdipapirfonden skifter skattemæssig karakter. Hvis værdipapirfonden bliver omfattet af reglerne om minimumsbeskattede investeringsinstitutter, vil skiftet dog ikke medføre afståelsesbeskatning.
Udenlandske værdipapirfonde
Udenlandske værdipapirfonde skal herudover anses som begrænset skattepligtige til Danmark, hvis fonden skal anses som et selvstændigt skattesubjekt og får indkomst, der er omfattet af den begrænsede skattepligtig. Afgørelsen af, hvorvidt en udenlandsk værdipapirfond er et selvstændigt skattesubjekt, skal afgøres efter dansk ret. Det vil ved vurderingen bl.a. være relevant, hvorvidt investorerne hæfter personligt; fordelingen af overskud sker i henhold til indskuds værdi; værdipapirfonden har selvstændige vedtægter; og hvorvidt der er mulighed for udvidelse af kredsen af aktionærer.
Det fremgår derudover også af styresignalet, at ledelsen i udenlandske værdipapirfonde, der administreres fra Danmark af et dansk investeringsforvaltnings- eller administrationsselskab, som udgangspunkt skal betragtes som værende placeret i Danmark. SKAT begrunder dette med, at værdipapirfonde ikke har ledelsesorganer, og at alle beslutninger i værdipapirfonden dermed træffes af administrationsselskabet.
Ikrafttrædelsestidspunkt
For værdipapirfonde, hvor ændringen af klassifikation til selvstændigt skattesubjekt, er af begunstigende karakter, vil styresignalet have virkning fra den 15. december 2015 (datoen for Skatterådets afgørelse i SKM 2016.6.SR). For værdipapirfonde, hvor ændringen er af bebyrdende karakter, vil ændringen derimod først have virkning fra offentliggørelse af sty-resignalet (den 24. februar 2016).
Den foreslåede ændring for værdipapirfonde, der administreres fra Danmark, vil ifølge det fremlagte udkast, have virkning fra offentliggørelse af styresignalet (den 24. februar 2016).
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →