Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Spørgsmål og svar

TVC Advokatfirma
27/09/2023
Spørgsmål og svar
TVC Advokatfirma logo
Når en skattesag eller afgiftssag opstår, rejses der helt naturligt en række spørgsmål. Vi kan give alle svarene og nogle får du her.

En skattesag og/eller afgiftssag opstår typisk i forbindelse med en indledt kontrol af en given skatteansættelse eller ansættelse af moms, registreringsafgift eller anden afgift, eksempelvis punktafgift.


Måske Skatteforvaltningen, herunder Skattestyrelsen eller Motorstyrelsen, indkalder materiale, varsler et besøg på en virksomhedsadresse eller på anden vis, herunder eksempelvis ved kontakt til tredjemand, tager initiativ til at skaffe materiale med henblik på at kontrollere rigtigheden af en given ansættelse.


I sådanne situationer opstår der helt naturligt en række spørgsmål.


I artiklen ”Udvalgte overvejelser når Skatteforvaltningen indleder en kontrolsag” har bl.a. skatteadvokaten Henrik Rahbek beskrevet nogle af de overvejelser, som i den forbindelse gøres, hvorfor du med fordel kan læse denne, hvis du er blevet involveret i en kontrol.


Derudover rejses ofte spørgsmål (FAQ) som følgende:


Hvordan klager jeg over Skattestyrelsen?

Efter skatteforvaltningsloven opstilles nogle krav til indholdet af en klage, som skal efterleves, hvorefter klagen vedlagt afgørelsen skal indgives til Skatteankestyrelsen, såfremt sagen ikke ønskes indbragt direkte for domstolene.


Om sagen skal indbringes direkte for domstolene – fremfor en forudgående prøvelse i det administrative klagesystem – afhænger af en række forskellige individuelle forhold, som ikke rigtig lader sig generalisere.


Skal jeg klage over Skattestyrelsens afgørelse?

Klages der ikke over afgørelsen indenfor den lovbundne frist, som fremgår af klagevejledningen i den enkelte afgørelse, anerkendes det indirekte, at den trufne afgørelse er korrekt, hvilket kan have flere afledte konsekvenser, og det vil senere blive vanskeligt at få afgørelsen genoptaget, ligesom det vil være en fordyrende proces.


Er du ikke enig i den trufne afgørelse, bør du derfor anfægte den ved indgivelse af en behørig klage til Skatteankestyrelsen eller stævning i den retskreds, hvor du har hjemting.


Er sagen principiel bør det i øvrigt i sidstnævnte tilfælde overvejes, om sagen skal henvises til en af landsretterne i første instans, dvs. enten Vestre Landsret eller Østre Landsret.


Skal jeg indbringe sagen for domstolene?

Som allerede omtalt ovenfor kan en afgørelse truffet af Skatteforvaltningen, herunder Skattestyrelsen og Motorstyrelsen, indbringes direkte for domstolene fremfor en forudgående prøvelse i det administrative klagesystem.


Det vil som beskrevet afhænge af en række forskellige individuelle forhold, som ikke rigtig lader sig generalisere, men det kan nævnes, at der i forbindelse med indgivelsen af en klage til Skatteankestyrelsen alene skal betales et mindre klagegebyr, hvorimod der ved domstolene både betales rets- og berammelsesafgift, ligesom der idømmes sagsomkostninger til den tabende part.


Kan jeg få omkostningsgodtgørelse?

Om der ydes omkostningsgodtgørelse afgøres af den enkelte sagstype, herunder om sagen skal afgøres af skatteankenævnene, Landsskatteretten eller domstolene.


Er sagen omfattet af regelsættet for udbetaling af omkostningsgodtgørelse, dækkes udgifterne til sagkyndig bistand – dvs. udgifterne til skatte- eller afgiftsyders repræsentant – som minimum med 50 % fra det tidspunkt, hvor Skatteforvaltningen har truffet afgørelse.


Hvis den skatte- eller afgiftspligtige ved sagens afslutning har fået medhold i overvejende grad, dækkes udgifterne i henhold til gældende regler med 100 %. I det omfang den skatte- eller afgiftspligtige beløbsmæssigt har fået medhold med over 50 %, har vedkommende som udgangspunkt fået medhold i overvejende grad, hvorefter udgifterne dækkes med 100 %.


Skal jeg betale skatten?

Det er sædvanligvis ikke nødvendigt at betale skatten eller i øvrigt momsen eller anden afgift, som er udslag af en kontrolsag, hvis der anmodes om henstand, hvilket omvendt betinges af en prøvelse af den trufne afgørelse.


For at opnå henstand er det altså nødvendigt at påklage den relevante afgørelse eller indbringe denne for domstolene, idet opmærksomheden imidlertid henledes på, at der påløber en rente, som ikke er fradragsberettiget.


Bliver jeg straffet, hvis jeg taber?

Det er ikke længere ualmindeligt, at en afsluttet kontrolsag efterfølgende oversendes til Skattesagsenhederne hos Skattestyrelsen for en vurdering af, om der er grundlag for en sanktion.


Oversendes sagen til Skattesagsenhederne eller politiet, er der risiko for, at den manglende selvangivelse vil blive sanktioneret.


Ovennævnte er et mindre udvalg af de helt naturlige spørgsmål, som opstår når Skatteforvaltningen, herunder Skattestyrelsen eller Motorstyrelsen, rejser en skatte- og/eller afgiftssag.


Der er rigtig mange forhold, som ikke lader sig generalisere, og som derfor må besvares konkret i forhold til den enkelte sag samt den enkelte skatte- eller afgiftsyder.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lovforslag om revideret liste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner sendt i høring
Lovforslag om revideret liste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner sendt i høring
25/02/2025
Skatte- og afgiftsret, EU-ret
Ej grundlag for at opretholde beskatning af maskeret udlodning
Ej grundlag for at opretholde beskatning af maskeret udlodning
28/02/2025
Skatte- og afgiftsret
Afgørelse om arbejdsudleje tilsidesat
Afgørelse om arbejdsudleje tilsidesat
06/03/2025
Ansættelses- og arbejdsret, Skatte- og afgiftsret
Kontrol af ansøgninger for momskompensation til velgørende foreninger
Kontrol af ansøgninger for momskompensation til velgørende foreninger
11/04/2025
Skatte- og afgiftsret
Kiosker og mindre detailbutikker skal kontrolleres – hvad bør overvejes?
Kiosker og mindre detailbutikker skal kontrolleres – hvad bør overvejes?
15/04/2025
Skatte- og afgiftsret
Ny afgørelse om beskatning af fri bil – bindende svar blev afgørende
Ny afgørelse om beskatning af fri bil – bindende svar blev afgørende
I går
Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
[email protected]
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted