Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Skatteregler får betydning for omfanget af lovlig udlejning af helårsbolig

TVC Advokatfirma
29/04/2019
Skatteregler får betydning for omfanget af lovlig udlejning af helårsbolig
TVC Advokatfirma logo

Et bredt flertal i Folketinget vedtog den 7. maj 2018 en politisk aftale om bedre vilkår for vækst og korrekt skattebetaling i dele- og platformsøkonomien. Den 1. maj 2019 træder en ny regulering baseret på den politiske aftale i kraft. Dette får betydning for de personer, der udlejer deres helårsbolig.



Baggrund


Den politiske aftale blev vedtaget efter en hastig udvikling i digitale platforme inden for dele- og platformsøkonomien, hvor antallet af digitale platforme, ifølge Erhvervsministeriet, er vokset fra ca. 10 i 2014 til over 140 i starten af 2017. Fra politisk side har man med baggrund heri fundet det nødvendigt at indføre klare regler for personers udlejning af deres helårsbolig. Der har ikke tidligere været et sammenspil mellem rammerne for adgangen til udlejning og den skattemæssige håndtering af lejeindtægten herfra. Dette ændres pr. 1. maj 2019.

Rammerne for udlejning af helårsboliger har tidligere været reguleret i dels sommerhusloven og dels boligreguleringsloven. Det er dog ikke alle kommuner, der følger boligreguleringsloven. Ved udlejning af helårsbolig i en kommune der følger boligreguleringsloven, har udgangspunktet været, at udlejer skulle anmode om kommunalbestyrelsens samtykke. Der har dog efter praksis været mulighed for, at det har været tilladt at udleje sin helårsbolig op til 6 uger årligt, uden at dette betragtes som en overtrædelse af reglerne.

De nye regler for udlejning af helårsboliger skal dels sikre en ensretning af rammevilkårene og dels sikre et incitament til anvendelse af en udlejningsplatform, der indberetter data om udlejningens omfang til Skattestyrelsen. De nye regler indføres af to omgange, hvorved der opstår en overgangsordning i regelsættet.


Overgangsordningen


Fra 1. maj 2019 kan udlejere maksimalt udleje egen helårsbolig op til 70 dage pr. kalenderår. Kommunalbestyrelsen kan dog beslutte, at grænsen hæves til 100 dage pr. kalenderår.


Endelig ordning


Erhvervsministeriet forventer, at et nyt indberetningssystem er færdigudviklet den 1. januar 2021, hvorefter udlejningsformidlere som Airbnb vil kunne indberette data vedrørende omfanget af udlejning af de enkelte helårsboliger og lejeindtægten herfra.

Når indberetningssystemet er klar, vil den endelige ordning med rammevilkår for udlejning af helårsboliger træde i kraft. Dette betyder, at personer maksimalt kan udleje deres helårsbolig i 30 dage pr. kalenderår.

Dog er der mulighed for at udleje helårsboliger maksimalt 70 dage pr. kalenderår, hvis udlejer foretager udlejningen igennem en udlejningsformidler, der indberetter data herom til Skattestyrelsen. Kommunalbestyrelsen vil hertil, som det også er gældende under overgangsordningen, kunne øge grænsen for den maksimale udlejning fra 70 til 100 dage pr. kalenderår.


Udlejers helårsbolig


Ovenstående regulerer udlejeperioden for udlejers helårsbolig. Til klassificering af hvorvidt boligen er udlejers helårsbolig, vil dette bero på en konkret og samlet vurdering, hvor f.eks. bopælsregistreringen i CPR kan indgå.


De skattemæssige korrektioner


I forbindelse med den ovenstående politiske aftale er skattereglerne pr. 1. januar 2019 tilpasset hertil. Reglerne får virkning for indkomståret 2018.

For udlejning af fritidsboliger gælder det, at hvis boligen udlejes gennem et bureau, der indberetter lejeindtægterne til Skattestyrelsen, kan der opnås et bundfradrag i skatteberegningen på 40.900 kr. Hvis der ikke udlejes gennem et sådant bureau, udgør bundfradraget 11.200 kr. For lejeindtægt der overstiger bundfradraget, medtages 60 % af lejeindtægten til beskatning som kapitalindkomst.

For udlejning af helårsboliger gælder et bundfradrag på 28.600 kr. for udlejning igennem et bureau, der indberetter lejeindtægten til Skattestyrelsen og et bundfradrag på 11.200 kr., hvis der ikke udlejes igennem et sådant bureau (sidstnævnte gælder dog først fra 2021). Dertil indføres det, at 60 % af den lejeindtægt der overstiger bundfradraget medtages til beskatning som kapitalindkomst.

TVC Advokatfirma står til rådighed for en uforpligtende snak omkring de nye regler og den praktiske håndtering heraf.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvordan skal man beskattes som influencer?
Hvordan skal man beskattes som influencer?
20/02/2024
Skatte- og afgiftsret, E-handel og markedsføring
Er du opdateret på den seneste praksis fra Højesteret om forskerskatteordningen?
Er du opdateret på den seneste praksis fra Højesteret om forskerskatteordningen?
22/02/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Skal du beskattes af ”donationer”, som du modtager på Twitch?
Skal du beskattes af ”donationer”, som du modtager på Twitch?
22/02/2024
Skatte- og afgiftsret
Tinglysningsafgift: Ingen variabel afgift ved "tilførsel" mellem interessentskaber
Tinglysningsafgift: Ingen variabel afgift ved "tilførsel" mellem interessentskaber
26/02/2024
Skatte- og afgiftsret
Er du opdateret på den seneste udvikling inden for kryptovalutaer?
Er du opdateret på den seneste udvikling inden for kryptovalutaer?
01/03/2024
Skatte- og afgiftsret
Ekspertudvalg: Risikerer danske fonde at miste fradragsret for almennyttige uddelinger?
Ekspertudvalg: Risikerer danske fonde at miste fradragsret for almennyttige uddelinger?
22/03/2024
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted