Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Skatteministeriet taber principiel sag om transfer pricing

Bech-Bruun
18/05/2018
Skatteministeriet taber principiel sag om transfer pricing
Østre Landsret underkender SKATs afgørelse om forhøjelse af Microsoft Danmark ApS’ skattepligtige indkomst i en principiel sag om bevisbyrde og dokumentationskrav ved transfer pricing.

Østre Landsrets dom
Østre Landsret afsagde den 28. marts 2018 dom i en principiel sag om transfer pricing. I sagen havde SKAT forhøjet Microsoft Danmark ApS’ skattepligtige indkomst med henvisning til, at virksomheden havde anvendt priser for kontrollerede transaktioner, som var i strid med armslængdeprincippet.

Dokumentationspligt og bevisbyrde
Microsoft Danmark ApS havde udarbejdet transfer pricing-dokumentation for indkomstårene 2004 og 2005 samt samlet for 2006-2009. Transfer pricing-dokumentationen var imidlertid ikke dateret, og der forelå ikke oplysninger omkring, hvornår den var udarbejdet.

Landsretten fastslog indledningsvist, at reglen om udarbejdelse af transfer pricing-dokumentation i skattekontrollovens § 3 B, stk. 5, må forstås sådan, at transfer pricing-dokumentation skal udarbejdes løbende og senest skal færdiggøres på selvangivelsestids-punktet. Landsretten fandt det ikke godtgjort, at Microsoft Danmark ApS’ transfer pricing-dokumentation forelå på selvangivelsestidspunktet, hvorfor den ikke var rettidig udarbejdet.

Efter omstændighederne kunne det forhold, at transfer pricing-dokumentationen ikke var rettidigt udarbejdet, ikke medføre, at SKAT kunne foretage en skønsmæssig skatteansættelse. Landsretten lagde vægt på, at skattemyndighederne ikke for nogen af indkomstårene havde rykket for transfer pricing-dokumentationen, der forelå på tidspunktet for skattemyndighedernes behandling af sagen, ligesom der ikke var varslet tvangsbøder eller bødepålæg efter skattekontrollovens § 5, stk. 2, og § 17, stk. 3.

Landsretten fandt endvidere, at som sagen forelå oplyst, var der ikke tilstrækkeligt grundlag for at anse transfer pricing-dokumentationen for mangelfuld i et sådan omfang, at dette i sig selv kunne medføre, at skatteansættelsen kunne foretages skønsmæssigt.

Det var derfor op til Skatteministeriet at godtgøre, at virksomheden ikke havde overholdt armslængdeprincippet. Skatteministeriet var under sagen ikke i stand til at løfte denne bevisbyrde. Microsoft Danmark ApS fik på den baggrund medhold i, at prisen på de om-handlede ydelser var fastsat i overensstemmelse med armslængdeprincippet.

Sagens nærmere omstændigheder
Microsoft Danmark ApS skulle i henhold til en aftale med dets irske søsterselskab Microsoft Ireland Operation Limited, der sælger Microsoft-programmer på det danske marked, mar-kedsføre Microsoft-produkter i Danmark.

Sagen for Østre Landsret omhandlede, hvorvidt den honorering, som Microsoft Danmark ApS havde modtaget for disse markedsføringsaktiviteter var på armslængdevilkår.

Spørgsmålet i sagen var nærmere, om Microsoft Danmark ApS, udover at de skulle beskattes af kommissionsvederlaget af det irske selskabs salg, også skulle beskattes, når en PC af et multinationalt fabrikat med et integreret Microsoft-styresystem blev solgt i Danmark. I disse tilfælde har PC-producenten betalt licens til et amerikansk selskab i Microsoft-koncernen.

Bech-Bruuns kommentarer 
Østre Landsrets dom fastslår, at SKAT ikke er berettiget til at foretage en skønsmæssig an-sættelse i en situation, hvor virksomheden efter en konkret bedømmelse har udarbejdet fyldestgørende transfer pricing-dokumentation. Er dokumentationspligten således overholdt, overvæltes bevisbyrden fra virksomheden til SKAT.

Hvis SKAT er uenig i den anvendte transfer pricing metode i den fremlagte dokumentation, er det op til SKAT at bevise (eller i hvert fald) sandsynliggøre, at den fremlagte dokumentation ikke kan danne grundlag for afregningerne, i hvilken forbindelse SKAT må fremkomme med en metode, der er mere retsmæssig end den af virksomheden anvendte.

Endvidere fastslår Østre Landsrets dom, at det ikke i sig selv er nok til, at SKAT kan foretage en skønsmæssig skatteansættelse, at transfer pricing-dokumentationen ikke er udarbejdet rettidigt. I den forbindelse har det ifølge dommen bl.a. betydning, hvilke skridt SKAT har taget for at få dokumentationen.

Præmisserne i Østre Landsrets dom er på flere punkter bemærkelsesværdige, og det bliver interessant at se, om Højesteret opretholder afgørelsen og begrundelserne herfor.

Bech-Bruun er i besiddelse af betydelige kompetencer inden for transfer pricing-området og vil kunne bistå med udarbejdelse og gennemgang af transfer pricing-dokumentation, herunder en bedømmelse af, i hvilket omfang en virksomhed risikerer at blive idømt bøder efter de nye regler. Endvidere har vi stor erfaring med at håndtere transfer pricing-sager over for såvel SKAT og Landsskatteretten som over for domstolene.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bech-Bruun logo
København
Gdanskgade 18
2150 Nordhavn
72 27 00 00
72 27 00 27
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Beskatning af kryptovaluta
Beskatning af kryptovaluta
27/05/2025
Skatte- og afgiftsret
Husk fristen for skattefri virksomhedsomdannelse den 30. juni
Husk fristen for skattefri virksomhedsomdannelse den 30. juni
10/06/2025
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret
Mulighed for at undgå lagerbeskatning af selskabers nynoterede porteføljeaktier
Mulighed for at undgå lagerbeskatning af selskabers nynoterede porteføljeaktier
10/06/2025
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret
Mellemholdingselskaber – Ophør af beskatning af porteføljeaktier
Mellemholdingselskaber – Ophør af beskatning af porteføljeaktier
10/06/2025
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret
Kryptokontrol: Skattestyrelsen får nye våben – og du bør reagere allerede nu
Kryptokontrol: Skattestyrelsen får nye våben – og du bør reagere allerede nu
I går
Skatte- og afgiftsret
Ligningslovens § 16 E ændres
Ligningslovens § 16 E ændres
12/06/2025
Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
[email protected]
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted