Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

SKAT præciserer forståelsen af reglerne i Øresundsaftalen

Kromann Reumert
14/07/2017
SKAT præciserer forståelsen af reglerne i Øresundsaftalen
Både som ansat og arbejdsgiver skal man være opmærksom på en række regler, når arbejdstagere pendler over Sundet. Der er nemlig penge at spare, når ansættelser, der strækker sig over Øresund, tilrettelægges med tanke på både svenske og danske skatteregler samt aftaler indgået mellem de to lande.


Øresundsaftalen


Øresundaftalen er en aftale indgået mellem Danmark og Sverige, der blandt andet regulerer, at grænsegængere, der bor i det ene land, og som normalt udfører arbejdet i det andet land for en arbejdsgiver i det andet land, bliver beskattet i arbejdsgiverens bopælsland af hele lønindkomsten - uanset at dele af arbejdet reelt udføres uden for arbejdsgiverlandet, herunder i personens bopælsland.

Øresundsaftalen søger således i sin helhed at simplificere skattebetalingen, således at betaling af indkomstskat betales i ét og samme land for så vidt angår hele lønindkomsten, uanset at arbejdet ikke nødvendigvis er udført i arbejdsgivers hjemland. Dette letter den administrative byrde for virksomheden, der kun skal fokusere på at indeholde skatter i ét land.

Denne fordelagtige regel gælder dog kun, hvis:

1) arbejdet i personens bopælsland udføres af personen i dennes egen bolig, eller
2) arbejdet i personens bopælsland eller i en tredjestat udgør tjenesterejse eller andet arbejde af lejlighedsvis karakter. Desuden gælder det i begge tilfælde, at mindst halvdelen af arbejdet i hver tremåneders periode skal udføres i arbejdsgivers hjemland.

Som konkret eksempel vil en person, der er hjemmehørende i Sverige og arbejder i Danmark for en dansk virksomhed, blive beskattet af hele sin løn i Danmark – også på de dage, hvor der arbejdes hjemmefra i egen bopæl i Sverige - hvis blot halvdelen af arbejdstiden lægges i Danmark i hver tremåneders periode.

Spørgsmålet er herefter, hvorledes dagene skal opgøres i hver tremåneders periode. I et nyligt offentliggjort styresignal præciserer SKAT de nærmere retningslinjer for, hvornår beskatningsretten til lønindkomst tillægges Danmark, når en person er hjemmehørende i Sverige, men arbejder i Danmark. I styresignalet lægger SKAT til grund, at både løn under sygdom samt løn under ferie skal anses som løn for arbejde udført i arbejdslandet. Weekender, helligdage og afspadseringsdage, hvor der ikke udføres arbejde, skal ikke indgå i opgørelsen af dage i hverken bopælslandet eller arbejdslandet. Dagene tælles som hele dage. Dette medfører, at en halv arbejdsdag i arbejdslandet skal tælle som en hel arbejdsdag.

SKAT opstiller herudover en række eksempler til belysning af situationer, der kan give anledning til fortolkningstvivl i opgørelsen af antal dage. Blandt andet behandles problematikken vedrørende flere ansættelser, hjemmearbejdsdage og tjenesterejser.


Gunstige beskatningsordninger for medarbejdere der arbejder på tværs af Øresund



Den danske forskerskatteordning


Det er dog ikke kun Øresundsaftalen, der er interessant, når medarbejdere arbejder på tværs af Sundet. Medarbejdere, der bor i Sverige, men arbejder i Danmark, kan beskattes under den særlige "forskerskatteordning", hvorefter medarbejderen beskattes med en flad skat på 26% plus arbejdsmarkedsbidrag. Forskerskatteordningen retter sig mod forskere og højtlønnede medarbejdere (dvs. medarbejdere der i 2017 i gennemsnit tjener mere end 63.700 kr. om måneden plus ATP) samt, og gælder også personer, der kun er begrænset skattepligtige til Danmark efter reglerne i kildeskattelovens § 2, stk. 1, nr. 1. Ordningen kan anvendes i en periode på fem år, såfremt en række betingelser er opfyldt. Det gælder blandt andet, at i) medarbejdere under ordningen ikke må have været skattepligtige til Danmark i en periode på 10 år forud for ansættelsens begyndelse, ii) ansættelsesforholdet og den danske skattepligt skal starte samtidig, og iii) medarbejderen ikke må have direkte eller indirekte del i ledelsen af, kontrollen med, eller væsentlig indflydelse på den virksomhed, som ansætter medarbejderen.


Den svenske SINK-skatteordning

Pendanten til den danske forskerskatteordning er den svenske SINK-skatteordning, der med fordel kan overvejes for medarbejdere, der bor i Danmark og arbejder i Sverige. Efter denne ordning beskattes medarbejdere med en flad skat på 20%, når de bor i Danmark, men arbejder i Sverige. En række betingelser skal dog være opfyldt, herunder gælder det blandt andet, at medarbejderen ikke fast må overnatte i Sverige.

Såfremt man opfylder betingelserne, er der ingen begrænsninger på, hvor længe man kan være omfattet af SINK-skatteordningen.

SINK-skatteordningen får dog først rigtig effekt, hvis vedkommende også er omfattet af svensk social sikring. Dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem de Nordiske lande fastsætter, at den svenske lønindkomst kan holdes helt ude af den danske indkomstopgørelse, hvis vedkommende er underlagt social sikring i Sverige. Arbejdes der mindre end 25% af tiden i Danmark for en svensk arbejdsgiver, betyder dette generelt, at vedkommende er underlagt de svenske regler om social sikring.

Der er mange måder at strukturere dansk/svenske ansættelser på. Nogle løsninger er dog mere fordelagtige end andre, og derfor bør såvel de skattemæssige konsekvenser samt reglerne om social sikring altid overvejes, når man ansætter arbejdstagere, der skal arbejde i både Danmark og Sverige.

 


 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ligningslovens § 16 E – lempelse i vente
Ligningslovens § 16 E – lempelse i vente
18/02/2025
Skatte- og afgiftsret
Lovforslag om revideret liste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner sendt i høring
Lovforslag om revideret liste over ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner sendt i høring
25/02/2025
Skatte- og afgiftsret, EU-ret
Ej grundlag for at opretholde beskatning af maskeret udlodning
Ej grundlag for at opretholde beskatning af maskeret udlodning
28/02/2025
Skatte- og afgiftsret
Afgørelse om arbejdsudleje tilsidesat
Afgørelse om arbejdsudleje tilsidesat
06/03/2025
Ansættelses- og arbejdsret, Skatte- og afgiftsret
Kontrol af ansøgninger for momskompensation til velgørende foreninger
Kontrol af ansøgninger for momskompensation til velgørende foreninger
11/04/2025
Skatte- og afgiftsret
Kiosker og mindre detailbutikker skal kontrolleres – hvad bør overvejes?
Kiosker og mindre detailbutikker skal kontrolleres – hvad bør overvejes?
15/04/2025
Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
[email protected]
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted