Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Minimumskravet for aktieselskabers selskabskapital sænkes til DKK 400.000

TVC Advokatfirma
22/05/2018
Minimumskravet for aktieselskabers selskabskapital sænkes til DKK 400.000

Folketinget har vedtaget en ny lov, der nedsætter selskabslovens minimumskrav til aktieselskabers selskabskapital med DKK 100.000 pr. 1. juli 2018. Sænkelsen er en klar forbedring for de danske selskaber, der får lettere adgang til at stifte og omdanne sig til et aktieselskab. Få indblik i de nye muligheder.


Et af initiativerne fra aftalen om Erhvervs- og iværksætterinitiativer fra november 2017 har nu udmøntet sig til en konkret lov, der nedsætter selskabslovens kapitalkrav for aktieselskaber fra de gældende DKK 500.000 til DKK 400.000 fra den 1. juli 2018.

Det gældende kapitalkrav stammer tilbage fra 1991. I mellemtiden har EU i et direktiv fra 2017 fastsat, at medlemslandene skal stille krav om, at aktieselskaber skal have en selskabskapital på mindst EUR 25.000 (cirka DKK 186.000). I relation hertil virker både det nuværende og det fremtidige danske kapitalkrav uforholdsmæssigt højt.

I dag har Danmark det næsthøjeste kapitalkrav for aktieselskaber sammenlignet med vores nabolande – kun slået af Norge, hvor kapitalkravet er cirka DKK 815.000. Herudover svinger kapitalkravene for aktieselskaber i vores fire øvrige nabolande mellem cirka DKK 437.000 og DKK 335.000.

Det fremtidige kapitalkrav på DKK 400.000 i Danmark er derfor på linje med minimumskravene i vores nabolande (bortset fra Norge), selvom det fortsat er væsentlig højere end EU’s mindstekrav til aktieselskabers selskabskapital. Sænkelsen er således en klar forbedring for de danske selskaber, der ønsker at være et aktieselskab, omend der fortsat er rum for nedsættelse set i forhold til mindstekravet fra EU.

Det er dog værd at være opmærksom på, at reglen i selskabsloven om, at der til enhver tid skal være indbetalt 25 % af selskabskapitalen, ikke ændres. Når det nye kapitalkrav træder i kraft, kan et selskab derfor ”nøjes” med at indbetale DKK 100.000 af sin selskabskapital, frem for DKK 125.000 som det er tilfældet i dag, såfremt selskabet ikke ønsker at indbetale selskabskapitalen fuldt ud ved stiftelsen.

Lettere adgang til at stifte og omdanne sig til et aktieselskab

Nedsættelsen af kapitalkravet letter muligheden for at etablere aktieselskaber og for at omdanne kapitalselskaber til aktieselskaber, når de når til et punkt i deres udvikling, hvor det kan være en fordel at være et aktieselskab. Selskaber kan således for fremtiden omdanne sig til et aktieselskab, så snart deres selskabskapital udgør mindst DKK 400.000.

I en række henseender kan det være en fordel at være registreret som et aktieselskab. For det første er der blandt investorer, samarbejdspartnere og kunder generelt en større tillid til aktieselskaber end til anpartsselskaber, bl.a. som følge af at der stilles strengere kapitalkrav til aktieselskaber end til anpartsselskaber. Der er desuden den fordel, at aktieselskaber, som den eneste selskabsform i Danmark, kan udbyde kapitalandele til offentligheden og optages til notering på fondsbørsen. Aktieselskaber kan dermed rejse yderligere egenkapital ved offentligt udbud af kapitalandele.

Omvendt er der i mange henseender større lovgivningsmæssig frihed ved drive virksomhed som anpartsselskab fremfor aktieselskab, og fordele samt ulemper ved disse to selskabsformer skal derfor altid opvejes efter den enkelte virksomhedsejers behov.

Det bemærkes, at selskabslovens regler om aktieselskaber også gælder for partnerselskaber. Det medfører, at ændringen af kapitalkravet også sænkes til DKK 400.000 for partnerselskaber fra den 1. juli 2018.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted