Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Må en forening behandle CPR-nr., når den modtager gaver og bidrag?

Hulgaard Advokater
09/01/2024
Må en forening behandle CPR-nr., når den modtager gaver og bidrag?
Hulgaard Advokater logo
CPR-nummer er en almindelig personoplysning i Persondataforordningens forstand. Der er i Danmark vedtaget særregler om behandling af CPR-nummer i Databeskyttelsesloven, som trådte i kraft samtidig med Persondataforordningen.

I Databeskyttelsesloven skelnes mellem offentlige myndigheders og privates behandling af personnummer. Privates behandling omfatter i den forbindelse fysiske og juridiske personers behandling, med undtagelse af behandling, som foretages af en fysisk person som led i rent personlige eller familiemæssige aktiviteter. Foreninger er som en juridisk person omfattet af reglerne om privates behandling af CPR-nummer.


Af Databeskyttelseslovens § 11, stk. 2 fremgår det om privates behandling af CPR-nummer:


”Stk. 2. Private må behandle oplysninger om personnummer, når

  1. det følger af lovgivningen,
  2. den registrerede har givet samtykke hertil i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningens artikel 7,
  3. behandlingen alene finder sted til videnskabelige eller statistiske formål, eller hvis der er tale om videregivelse af oplysninger om  personnummer, når videregivelsen er et naturligt led i den normale drift af virksomheder m.v. af den pågældende art, og når videregivelsen er af afgørende betydning for at sikre en entydig identifikation af den registrerede eller videregivelsen kræves af en offentlig myndighed eller
  4. betingelserne i § 7 er opfyldt.”


Hvis det er muligt, er det mest hensigtsmæssigt at anvende mulighederne i nr. 1 og 3, da mulighed 2 om samtykke dels skal indhentes, og dels kan trækkes tilbage (Læs mere om samtykke til behandling af personoplysninger her)


Såfremt foreningen i medfør af f.eks. skattelovgivning må behandle CPR-nummer om medlemmer eller andre, der giver gaver eller bidrag, er det retlige grundlag for behandlingen af CPR-nummer, at det følger af lovgivningen, jf. Databeskyttelseslovens § 11, stk. 2, nr. 1.


Forudsat at foreningen er en godkendt, velgørende forening, hvor en indbetaler kan opnå fradrag for gaver eller bidrag, er den relevante lovgivning Ligningslovens § 12, stk. 2 om fradrag for gaver og bidrag til velgørende foreninger, der hænger sammen med Skattekontrollovens § 8 Æ om indberetning. Af Skattekontrollovens § 8 Æ fremgår det, at indberetningen skal indeholde oplysninger til identifikation af indbetaler. Da CPR-nummer anvendes til identifikation af indbetaler over for SKAT, er det retlige grundlag for behandling af CPR-nummer, at det følger af lovgivningen, som her er Skattekontrollovens § 8 Æ.


En forening godkendt som velgørende forening kan dermed behandle CPR-nummer til brug for indberetningen. Foreningen kan således modtage gaver og bidrag samtidig med, at bidragsydere automatisk kan opnå fradrag som følge af foreningens indberetning.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
01/02/2024
Persondata
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
08/02/2024
Persondata, Kontraktret, Compliance
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
12/02/2024
Persondata, Compliance
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
20/02/2024
Persondata
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
20/02/2024
Compliance, EU-ret, Persondata
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
19/02/2024
Persondata, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted