Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovændring giver bedre vilkår for at tildele medarbejder­aktier

Kromann Reumert
18/05/2018
Lovændring giver bedre vilkår for at tildele medarbejder­aktier
Folketinget har vedtaget en ændring til ligningsloven, der væsentligt udvider mulighederne for at tildele medarbejderaktier. Nu kan medarbejdere få tildelt aktier og købe-/tegningsretter til aktier til en værdi svarende til 20 % af den ansattes årsløn. Det er dog et krav, at virksomheden tilbyder den pågældende medarbejderaktieordning til mindst 80 % af de ansatte.


Lovforslaget
Den 26. april 2018 vedtog Folketinget et lovforslag, som medfører, at virksomheder får bedre muligheder for at tildele aktier og købe-/tegningsretter til aktier efter de skattemæssigt gunstige regler om individuelle medarbejderaktieordninger i ligningslovens § 7 P.

Reglerne i ligningslovens § 7 P 
Når et selskab tildeler aktier eller købe-/tegningsretter til aktier efter reglerne i ligningslovens § 7 P, har det følgende virkning:

  • Medarbejderen beskattes efter reglerne om aktieindkomst. Det vil sige, at medarbejderen maksimalt beskattes med 42 % i modsætning til 56 % for almindelig lønindkomst.

  • Beskatningen udløses først på det tidspunkt, hvor aktierne afstås. Medarbejderen beskattes altså ikke hverken ved tildeling af aktierne eller købe-/tegningsretterne til aktier eller ved at udnytte købe-/tegningsretterne til aktier.

  • Selskabet har ikke fradrag for værdien af de tildelte aktier eller købe-/tegningsretter til aktier.


10 %-grænsen hæves til 20 % 
Én af betingelserne for at anvende ligningslovens § 7 P er, at den ansatte maksimalt kan få tildelt aktier eller købe-/tegningsretter til aktier til en værdi, der svarer til 10 % af den ansattes årsløn. Det vil sige, at en medarbejder, som har en samlet årsløn på 500.000 kr., maksimalt kan få tildelt medarbejderaktier til en værdi svarende til 50.000 kr. det pågældende år (10 % af 500.000).

Det er denne grænse, der med lovændringen er hævet til 20 %. En medarbejder, som har en samlet årsløn på 500.000 kr., vil med de nye regler dermed kunne få tildelt aktier eller købe-/tegningsretter til aktier til en værdi svarende til 100.000 kr. det pågældende år (20 % af 500.000).

Hvis en virksomhed ønsker at bruge den forhøjede grænse for tildeling af aktier eller købe-/tegningsretter til aktier, er det imidlertid en betingelse, at minimum 80 % af de ansatte i virksomheden får tilbudt den pågældende aktielønsordning. Virksomheden kan dog stadig tildele op til 10 % af årslønnen som aktier eller købe-/tegningsretter til aktier til udvalgte medarbejdere. Det vil helt konkret sige, at:

  • virksomheden, som hidtil, kan tildele op til 10 % af den ansattes årsløn som aktier eller købe-/tegningsretter til aktier efter gældende regler (dvs. til udvalgte medarbejdere)

  • virksomheden kan tildele op til 20 % af den ansattes årsløn som aktier eller købe-/tegningsretter til aktier, hvis minimum 80 % af de ansatte i virksomheden får tilbudt den pågældende aktielønsordning.


80 % af virksomhedens ansatte skal tilbydes aktielønsordningen
Grænsen på 80 % fastlægges efter almene kriterier. Det indebærer, at 80 %-kravet blot skal være opfyldt ud fra det samlede antal medarbejdere i virksomheden. Det kan eventuelt reduceres til medarbejdere, der ikke opfylder "visse almene kriterier".

I forarbejderne til lovforslaget henvises til ældre praksis for den nu ophævede bestemmelse i ligningslovens § 7 A og afgrænsningen af, hvad der er et "alment kriterie". Det bliver her blot nævnt, at medarbejdergruppen, der tilbydes aktielønsordningen, kan reduceres på baggrund af anciennitet, overenskomstforhold og arbejdstid. En præstationsbaseret differentiering kan i visse tilfælde også retfærdiggøres.

Ikrafttrædelse 
De nye regler i ligningslovens § 7 P blev vedtaget med tilbagevirkende kraft og gælder derfor aftaler om tildeling af aktier, køberetter til aktier og tegningsretter til aktier, der er indgåede den 1. januar 2018 eller senere. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du ret til omkostningsgodtgørelse i din skattesag?
Har du ret til omkostningsgodtgørelse i din skattesag?
09/02/2024
Skatte- og afgiftsret
Skat, når din virksomhed udfører arbejde i udlandet
Skat, når din virksomhed udfører arbejde i udlandet
14/02/2024
Skatte- og afgiftsret
Hvordan skal man beskattes som influencer?
Hvordan skal man beskattes som influencer?
20/02/2024
Skatte- og afgiftsret, E-handel og markedsføring
Er du opdateret på den seneste praksis fra Højesteret om forskerskatteordningen?
Er du opdateret på den seneste praksis fra Højesteret om forskerskatteordningen?
22/02/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Skal du beskattes af ”donationer”, som du modtager på Twitch?
Skal du beskattes af ”donationer”, som du modtager på Twitch?
22/02/2024
Skatte- og afgiftsret
Ændret praksis af momsmæssig bedømmelse af væddeløbsstalde og stutterier
Ændret praksis af momsmæssig bedømmelse af væddeløbsstalde og stutterier
19/02/2024
Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted