Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lønmodtager eller ej?

TVC Advokatfirma
18/09/2017
Lønmodtager eller ej?

SKAT rejser fortsat sager vedrørende spørgsmålet om, hvorvidt skatteyder skal anses som lønmodtager, hvilket – afhængigt af sagens udfald – kan få stor økonomisk betydning. SKAT har fortsat fokus på, om skatteyder skal kvalificeres som lønmodtager, honorarmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende, og praksis viser, at SKAT ofte er vidtgående i sin fortolkning af de momenter, som – ifølge SKAT – taler for at anse skatteyder som lønmodtager.

Dette gælder særligt i forhold til vurderingen af, hvorvidt en skatteyder skal anses for lønmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende.

Spørgsmålet om kvalificering af lønmodtager er således også nu debatteret i relation til det danske fodboldlandshold. Det debatteres, om danske landsholdsspillere skal anses for lønmodtagere i deres virke for landsholdet og DBU.

I den debat har advokat Torben Bagge til Politiken (14.9.2017) udtalt følgende:

”Man skal være opmærksom på, at man civilretligt godt kan være lønmodtager uden at være det skatteretligt - og omvendt. Altså kan man godt risikere, at man skatteretligt er lønmodtager uden at have de goder som feriepenge, løn under sygdom eller lignende - og omvendt kan man også godt have de her goder, uden at man skatteretligt er at regne som lønmodtager. Og forskerordningen er ren skatteretlig.

Der er ikke nødvendigvis en direkte sammenhæng, men der kan være en afsmittende effekt. Derfor kan spillerne risikere, at Skat vil forfølge det spor - altså, at Skat i forlængelse af, at spillerne måtte opnå civilretligt at blive kvalificeret som lønmodtagere, også vil søge at få dem kvalificeret skatteretligt som lønmodtagere med de negative konsekvenser, det så vil have. Blandt andet i forhold til forskerordningen.”

Når det er væsentligt med den rette kvalificering skyldes det, at der afhængig af den enkelte skattyderes forhold er en række fordele og ulemper ved at blive anset som lønmodtager eller selvstændigt erhvervsdrivende.

Har skatteyder eksempelvis selvangivet svarende til en selvstændig erhvervsdrivende med adgang til at anvende virksomhedsordningen, vil en efterfølgende omkvalificering til lønmodtager betyde, at denne ikke har været berettiget til at anvende virksomhedsskatteordningen, og derfor skal fuldt beskattes af opsparet overskud. I værste fald kan det føre til en beskatning på over 100 %.

Det er imidlertid væsentligt at have for øje, at det altid vil være en individuel, konkret vurdering af, hvorvidt den enkelte kan anses for lønmodtager, honorarmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende.

Såfremt du måtte blive involveret i en skattesag og ønsker en nærmere, uforpligtende vurdering af denne, er du altid meget velkommen til at kontakte advokat Torben Bagge, der er leder af skatteprocesafdelingen i TVC Advokatfirma.

Klik her for at læse mere om fokusområdet skatteproces og de muligheder, du eller din virksomhed har for at videreføre en skatte- eller afgiftssag.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lavere afgift på arv til søskende
Lavere afgift på arv til søskende
20/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Familie- og arveret
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Nye regler om generationsskifte – væsentlige ændringer i reglerne for generationsskifte i ejendomsbranchen
Nye regler om generationsskifte – væsentlige ændringer i reglerne for generationsskifte i ejendomsbranchen
24/06/2024
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Beskatning af værdi af fri bil
Beskatning af værdi af fri bil
24/06/2024
Skatte- og afgiftsret
"Et stærkere erhvervsliv": Bedre rammer for generationsskifte
"Et stærkere erhvervsliv": Bedre rammer for generationsskifte
05/07/2024
Øvrige, Skatte- og afgiftsret
Afgørelse om parcelhusreglens anvendelse ved rådighed over to boliger
Afgørelse om parcelhusreglens anvendelse ved rådighed over to boliger
03/07/2024
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted