Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Kan en ændring af lokalplanen medføre, at ejendomsavancen bliver skattefri?

Focus Advokater
28/01/2016
Kan en ændring af lokalplanen medføre, at ejendomsavancen bliver skattefri?
Hvis ens ejendom bliver eksproprieret, er man fritaget for at betale skat af den avance, som fremkommer ved ekspropriationen. Det samme gælder under visse betingelser, hvis ejendommen under trussel om ekspropriation bliver solgt ved en frivillig aftale. Er der i stedet tale om, at ejeren af ejendommen anmoder kommunen om at overtage ejendommen efter planlovens § 47a, fordi ejendommen er blevet overført fra landzone til byzone, er der ikke tale om ekspropriation, og der er ikke skattefrihed.

For ejeren af ejendommen kan lokalplansændringen imidlertid føles som en de facto ekspropriation, fordi ejendomsskatterne stiger eksplosivt som følge af ændringen af lokalplanen. Det var tilfældet i Landsskatterettens afgørelse SKM.2015.702LSR. Landsskatteretten fastslog, at der skal foreligge ganske særlige omstændigheder for, at lokalplansændringen kan sidestilles med ekspropriation. I den konkrete sag henviste Landsskatteretten til, at det ikke var nærmere oplyst, i hvilket omfang de stigende ejendomsskatter påvirkede ejendommens rentabilitet i sin helhed enten med den nuværende anvendelse eller en eventuelt ændret anvendelse. Dette skulle sammenholdes med, at ejendomsværdien steg betydeligt i forbindelse med overgangen fra landzone til byzone. Ændringen var således ikke kun til ugunst for ejeren.

Skal man gøre sig håb om at opnå skattefrihed som følge af en lokalplansændring, skal man således kunne dokumentere, at ejendommen ikke længere vil kunne drives rentabelt som følge af ændringen af lokalplanen, således at man reelt står i en tvangslignende situation.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted