Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Internationale selskabers skatteaftaler med EU-lande er ifølge EU-Kommissionen ulovlig statsstøtte

DLA Piper
27/10/2015
Internationale selskabers skatteaftaler med EU-lande er ifølge EU-Kommissionen ulovlig statsstøtte

EU-kommissær Margrethe Vestager præsenterede onsdag den 21. oktober 2015 EU-Kommissionens første afgørelser i en række sager, hvor internationale selskaber ifølge EU-Kommissionen har modtaget ulovlig statsstøtte. Den ulovlige statsstøtte består ifølge EU-Kommissionen af nogle særligt gunstige skatteaftaler med visse lande i EU.


EU-Kommissionen begyndte sidste år at undersøge, om en række internationale selskabers skatteaftaler i henholdsvis Irland, Holland og Luxembourg er ulovlig statsstøtte til selskaberne.


Onsdag den 21. oktober 2015 præsenterede EU-Kommissionen de første afgørelser om, at gunstige skatteaftaler kan udgøre ulovlig statsstøtte. Ifølge EU-Kommissionen var der således tale om ulovlig statsstøtte, da for eksempel Starbucks i Holland og Fiats finansielle selskab i Luxembourg modtog skatteafgørelser, der sikrede selskaberne en effektiv skattebetaling i landene på ganske få procent. Disse selskaber har ifølge EU-Kommissionen fået en skattemæssig særbehandling og skal nu betale skattefordelene tilbage. Ifølge EU-kommissionen drejer det sig om tilbagebetaling af et beløb på 20-30 millioner euro for hvert af selskaberne.


Inden jul forventes EU-kommissær Margrethe Vestager at tage en endelig beslutning om Amazons skatteaftale i Luxembourg og Apples skatteaftale i Irland. Apple tjener for eksempel mere end en milliard kroner globalt om dagen før skat, og for Apple kan der derfor blive tale om et stort tilbagebetalingskrav.


Det er første gang, at EU-Kommissionen ved brug af statsstøtteretten forsøger at afværge og modvirke EU-landes anvendelse af gunstige skatteaftaler til at tiltrække store internationale selskaber og deres investeringer i de pågældende lande.


Flere eksperter i statsstøtteret forventer, at landene og selskaberne vil anlægge sag ved EU-Domstolen om EU-Kommissionen og EU-kommissær Margrethe Vestagers afgørelser.


EU-Kommissionens formål med bekæmpelsen af særligt gunstige skatteaftaler er at sikre lige skatteforhold for alle med henblik på at skærpe konkurrencen, herunder blandt andet til gavn for de små og mellemstore virksomheder i Europa.


I forbindelse med EU-Kommissionens offentliggørelse af de to afgørelser vedrørende Starbucks og Fiats skatteaftaler udtalte EU-kommissær Margrethe Vestager blandt andet:


- Today, the Commission has adopted two decisions concerning tax rulings granted by Luxembourg to Fiat and by the Netherlands to Starbucks. The tax rulings have artificially reduced the tax burden of both companies. This is illegal under EU state aid rules.


På nuværende tidspunkt er skattelovgivningen et nationalt anliggende for de enkelte lande. Der kan derfor være stor forskel på selskabers skattemæssige muligheder i de forskellige EU-lande. EU-Kommissionen har dog længe ønsket mere ens skattesystemer i EU, som vil gøre spekulativ eller kreativ skatteplanlægning sværere for selskaber. Dette understregede Margrethe Vestager også i forbindelse med offentliggørelsen af de to afgørelser vedrørende Starbucks og Fiats skatteaftaler. Margrethe Vestager udtalte blandt andet:


- The decisions send a clear message: National tax authorities cannot give any company, however large or powerful, an unfair competitive advantage compared to others. For most companies, especially the small and medium-sized, I hope this is a reassuring message – for those who have paid their fair share in tax.


Betydningen af EU-Kommissionens afgørelser

EU-Kommissionens afgørelser forventes at kunne påvirke den retlige regulering af skattebetalinger og investeringer i Europa. EU-Kommissionens afgørelser forventes videre at kunne påvirke internationale selskabers investeringer og investeringslyst i Europa.


De lande, der ifølge EU-Kommissionen har tildelt ulovlig statsstøtte i form af gunstige skatteaftaler til et eller flere internationale selskaber, kan blive tvunget til at kræve "skatterabatten" gennem de sidste ti år tilbagebetalt af det eller de pågældende selskaber. De nævnte internationale selskaber kan således få en ekstra skatteregning.


Uanset at de pågældende lande kan opkræve en ekstra skatteregning hos de internationale selskaber, forventes landene at være imod EU-Kommissionens afgørelser. Det skyldes blandt andet, at afgørelserne om ulovlig statsstøtte og opkrævning af "skatterabatten" kan få konsekvenser for de mange internationale selskaber, som investerer eller har planer om at investere i landene.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lavere afgift på arv til søskende
Lavere afgift på arv til søskende
20/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Familie- og arveret
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Nye regler om generationsskifte – væsentlige ændringer i reglerne for generationsskifte i ejendomsbranchen
Nye regler om generationsskifte – væsentlige ændringer i reglerne for generationsskifte i ejendomsbranchen
24/06/2024
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Beskatning af værdi af fri bil
Beskatning af værdi af fri bil
24/06/2024
Skatte- og afgiftsret
"Et stærkere erhvervsliv": Bedre rammer for generationsskifte
"Et stærkere erhvervsliv": Bedre rammer for generationsskifte
05/07/2024
Øvrige, Skatte- og afgiftsret
Afgørelse om parcelhusreglens anvendelse ved rådighed over to boliger
Afgørelse om parcelhusreglens anvendelse ved rådighed over to boliger
03/07/2024
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted