Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Har speditøren ret til fradrag for importmoms?

Delacour
14/08/2015
Har speditøren ret til fradrag for importmoms?
Det har de seneste år været et omdiskuteret spørgsmål, om speditøren har ret til fradrag for importmoms opkrævet som følge af manglende overholdelse af en given toldprocedure, for eksempel manglende afslutning af en forsendelse. EU-Domstolen har den 25. juni 2015 besvaret spørgsmålet med et ”NEJ”.

Det er for mange speditører en kendt situation, at en forsendelse ved en fejl ikke afsluttes forskriftmæssigt, at varerne ikke frembydes forskriftmæssigt for SKAT ved grænsepassage, eller at der sker fejl i forbindelse med fraførelse af varerne fra midlertidig opbevaring, toldoplag eller frihavn.

SKAT vil i sådanne situationer opkræve told og importmoms hos den, der formelt set er ansvarlig for den toldprocedure, som i den konkrete situation ikke blev overholdt, hvilket betyder, at det i mange tilfælde er speditøren, der som hovedforpligtet eller bevillingshaver vil blive mødt med et krav fra SKAT.

SKAT har gennem en årrække opretholdt en praksis, hvorefter speditøren i sådanne situationer nægtes fradrag for importmoms opkrævet som følge af fejl i forbindelse med anvendelse af toldprocedurer.

EU-Domstolen har nu endelig slået fast, at denne praksis er i overensstemmelse med EU-retten.

Såfremt vareejer er indstillet på at medvirke, kan importmomsen imidlertid i henhold til dansk praksis blive neutral for alle involverede parter ved, at momsen viderefaktureres som et udlæg til vareejer, som herefter vil være berettiget til fradrag for importmomsen via dennes momsregnskab.

Speditionsbranchen må således indstille sig på, at det også fremadrettet vil kræve samarbejdsvilje fra vareejer, såfremt importmomsen i sådanne situationer skal neutraliseres.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted