Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Fælles whistleblowerordninger i internationale koncerner

IUNO
10/11/2021
Fælles whistleblowerordninger i internationale koncerner
IUNO logo
De nye regler om beskyttelse af whistleblowers træder i kraft den 17. december 2021. I Danmark har vi fået indført en særregel, der giver større danske virksomheder adgang til at etablere koncernordninger. Men er det muligt for virksomheder med aktiviteter i flere lande, at etablere én samlet whistleblowerordning for hele koncernen?

Virksomheder med mere end 249 ansatte, skal have etableret en whistleblowerordning senest den 17. december i år. Små og mellemstore virksomheder med 50 til 249 ansatte har en forlænget deadline, og skal først have etableret en whistleblowerordning den 17. december 2023.


Danmark har indført en særregel, der giver alle virksomheder, også dem med 250 medarbejdere eller mere, adgang til at etablere en koncernordning. Særreglen kan dog ikke bruges uden for Danmark, så hvilke muligheder har internationale virksomheder, som foretrækker at etablere eller beholde én samlet whistleblowerordning for hele koncernen?


Én eller flere whistleblowerordninger?

EU-reglerne giver mulighed for, at virksomheder med aktiviteter i én eller flere medlemslande, og hvor hvert selskab i koncernen har mellem 50 og 249 ansatte, kan etablere én fælles ordning i koncernen. En fælles ordning indebærer, at selskaberne i koncernen kan dele ressourcer og fordele udgifterne forbundet med whistleblowerordningen. Det betyder også, at selskaberne kan håndtere indberetninger via ét fælles whistleblowersystem, og dermed sikre en mere specialiseret og effektiv behandling af indberetningerne.


Ved en fælles whistleblowerordning er det stadig de deltagende selskaber, som har ansvaret for lovens overholdelse, herunder forpligtelsen til at bevare fortrolighed, til at give feedback og til at forhindre den indberettede overtrædelse. Det betyder også, at det ikke er muligt at delegere hele ansvaret til moderselskabet i koncernen.


For større internationale virksomheder, med mere end 249 medarbejdere i et eller flere selskaber uden for Danmark, er der på nuværende tidspunkt ikke adgang til at etablere en fælles whistleblowerordning. I stedet må virksomheden etablere separate whistleblowerordninger i hvert selskab i udlandet. Som en praktisk løsning, kan koncernen samtidig etablere en whistleblowerordning på koncernniveau. I praksis kan virksomheden opfodre til at anvende koncernordningen, og i forbindelse med indberetninger, kan virksomheden, med whistleblowerens konkrete samtykke, videregive indberetningerne til koncernordningen, som så står for sagsbehandlingen. Med denne model vil det dog stadig være det enkelte selskab i koncernen, som har ansvaret efter reglerne og overfor whistlebloweren.


IUNO mener

Internationale koncerner med aktiviteter uden for Danmark, har ikke adgang til at bruge den danske særregel for koncernwhistleblowerordninger. Derfor vil internationale koncerner der ønsker at begrænse antallet af ordninger enten skulle overveje muligheden for at etablere en fælles whistleblowerordning eller en ekstra koncernordning. Hvis der er tale om en koncern med større selskaber uden for Danmark, vil der kun være adgang til at kunne etablere en ekstra koncernordning.


IUNO anbefaler, at virksomheder grundigt undersøger, hvordan whistleblowerordningen lovligt kan etableres mest effektivt og fleksibelt på tværs af flere virksomheder. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at den danske særregel er betinget af EU godkendelse, som stadig er usikker, og at den ikke kan bruges af internationale koncerner med aktiviteter uden for Danmark.

[Lov om beskyttelse af whistleblowere af 29. juni 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted