Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Bøde på 400.000 € til portugisisk hospital for brud på databeskyttelsesforordningen (GDPR)

Bech Bruun
31/10/2018
494
Bøde på 400.000 € til portugisisk hospital for brud på databeskyttelsesforordningen (GDPR)
Bech Bruun logo
Det portugisiske datatilsyn har udstedt en bøde på 400.000 € til et hospital, der ikke begrænsede adgangen til patienters kliniske data.

En betydningsfuld bøde i henhold til databeskyttelsesforordningen (GDPR) er blevet udstedt af det portugisiske datatilsyn, Comissão Nacional de Protecão de Dados, (CNPD). Bøden på 400.000 € er blevet udstedt til det offentlige portugisiske hospital Barreiro Hospital, hvor både læger og personer uden medicinsk baggrund havde adgang til patienters kliniske data.

Desuden havde hospitalet registreret 985 brugere med en adgangsprofil, selvom kun 296 af de ansatte havde medicinsk baggrund. Selvom hospitalet forklarede det høje antal adgangsberettigede profiler som midlertidige profiler til servicebrug, førte det ikke til en reduktion af bødens størrelse. Derudover var patienternes data ikke tilstrækkeligt adskilt fra et andet hospitals arkiverede persondata, ligesom de implementerede sikkerhedsforanstaltninger var utilstrækkelige.

Det portugisiske datatilsyn modtog anmeldelsen fra den portugisiske lægeforening. Anmeldelsen førte til, at CNPD foretog et tilsyn hos Barreiro Hospital i juli. CNPD fandt følgende brud på databeskyttelsesforordningen:

  • Overtrædelse af principperne om fortrolighed og integritet.

  • Overtrædelse af princippet om dataminimering.

  • Manglende evne til at sikre fortrolighed og integritet af den behandlede data.


De to første overtrædelser medførte en bøde på 150.000 € pr. overtrædelse, mens den sidste over-trædelse medførte en bøde på 100.000 €.

Bech-Bruuns kommentarer
I relation til det seneste lovforslag om ændring af sundhedsloven, hvoraf adgangen til patientoplys-ninger udvides til at omfatte ikke-sundhedspersoner, sætter nærværende afgørelse fra det portugisi-ske datatilsyn fokus på vigtigheden i alene at give en sådan tilladelse til de nødvendige personer og løbende føre interne tilsyn med rolle- og autorisationstildeling.

Derudover finder de overtrådte principper anvendelse overfor både offentlige og private, hvorfor im-plementering af tekniske og organisatoriske foranstaltninger til at sikre efterlevelsen af principperne har stor betydning. Særligt har det betydning ved behandling af følsomme personoplysninger ved fx kliniske forsøg eller udvikling af medicinsk udstyr.

 

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet reviderer vejledning om databeskyttelse og ansættelsesforhold
Datatilsynet reviderer vejledning om databeskyttelse og ansættelsesforhold
I går
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Nu bliver det nemmere at optage telefonsamtaler
Nu bliver det nemmere at optage telefonsamtaler
01/12/2020
Persondata
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
17/11/2020
Persondata
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
13/11/2020
Persondata
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
11/11/2020
Persondata
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
04/11/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted