Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Begrundelsesmangel kan føre til ugyldighed

TVC Advokatfirma
02/08/2022
Begrundelsesmangel kan føre til ugyldighed
TVC Advokatfirma logo
Sagsbehandlingsmangler fører i stigende grad til ugyldighed, og i en nyere afgørelse har Landsskatteretten således også ophævet en ekstraordinær ansættelse grundet begrundelsesmangel.

Vi har tidligere henledt opmærksomheden på, at Skattestyrelsen ikke sjældent er for vidtgående i sin vurdering af, hvorvidt en skatteyder har handlet groft uagtsomt med den konsekvens, at Skattestyrelsen har adgang til at foretage en ekstraordinær skatteansættelse i henhold til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5.


Det er imidlertid også et krav, at Skattestyrelsen i alle tilfælde giver en behørig begrundelse af, hvorfor Skattestyrelsen er af den opfattelse, at der er handlet groft uagtsomt. 


Foreligger en sådan begrundelse ikke, kan den gennemførte beskatning ophæves, uanset om der er handlet groft uagtsomt eller ej.


Nyere Landsskatteretsafgørelse (sagsnr. 21-0045129)

En nyere Landskatteretsafgørelse er et eksempel på dette, idet Landsskatteretten i denne afgørelse netop fandt, at Skattestyrelsens afgørelse var ugyldig som følge af begrundelsesmangel efter forvaltningsloven § 24.


Skattestyrelsen havde i den pågældende sag ikke foretaget en særskilt, konkret og individuel uagtsomhedsvurdering med henblik på at fastslå, hvorvidt betingelse for at foretage ekstraordinære genoptagelser i henhold til sags nye faktiske omstændigheder var opfyldt.


Beskatningen blev herefter ophævet.


Sagsbehandlingsmangler fører i stigende grad til ugyldighed


Skatteadvokaterne Torben Bagge og Henrik Rahbek har tidligere sat fokus på sagsbehandlingsmangler, herunder begrundelsesmangler, og betydningen af disse i udvalgt nyere administrativ praksis.


I artiklen konstaterer skatteadvokaterne Torben Bagge og Henrik Rahbek, at der i nyere udvalgt administrativ praksis er støtte for, at manglende iagttagelse af sagsbehandlingsreglerne i stigende grad får bl.a. Landsskatteretten til at statuere ugyldighed.


Den ovenfor omtalte afgørelse (sagsnr. 21-0045129) er et illustrativt eksempel på dette.


Denne tendens vidner blot om vigtigheden af en grundig sagsførelse, hvor der også tages højde for synspunkter, som går på, hvorvidt Skattestyrelsen har iagttaget sagsbehandlingsreglerne.


Dette er i øvrigt særligt vigtigt i sager, hvor det eksempelvis kan være vanskeligt at føre bevis for rigtigheden af en given selvangivelse. Dette kunne være tilfælde, hvor den relevante dokumentation er bortkommet.

Har du behov for en vurdering af, om skattemyndighederne har behandlet din sag korrekt?


Hvis du eller din virksomhed bliver involveret i en skattesag og ønsker en uforpligtende vurdering af denne, er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted