]]>

Konference

Forvaltningskonferencen 2024

Hvad rammer den offentlige sektor i morgen? Kom til debat uden filter, når vi stiller skarpt på nye politiske signaler og forventninger til den offentlige sektor i en tid, hvor kunstig intelligens og afbureaukratisering banker på.

Startdato og sted

25. april 2024
København S

Afholdt

Varighed

1 dag
9.00 til 16.00

Pris

4.700 kr. ekskl. moms
Medlemmer

Se alle priser

Hvad handler konferencen om?

Vær med, når vi dykker ned i essensen af morgendagens forvaltning: Hvad betyder meldinger om afbureaukratisering, digitalisering og kunstig intelligens for den offentlige administration, når man samtidig kan føle sig alene og står i arbejde og udfordringer til halsen?

Gå ikke glip af ’Forvaltningskonferencen 2024’. Stedet, hvor politikere og embedsmænd mødes i et uformelt forum og taler lige ud af posen – uden filter. 

I år sætter vi fokus på en række højaktuelle temaer og ser på de udfordringer og forventninger, embedsværket står over for akkurat nu. For hvad rammer embedsværket i morgen? Blæser der nye politiske vinde i den offentlige sektor? Og hvilke greb er nødvendige for at flytte os ind i fremtiden? 

Morgendagens offentlige forvaltning

Hvad sker der, når kunstig intelligens bliver en fast kollega på embedsgangen? Få indblik i, hvordan vi kan udnytte mulighederne og samtidig undgå at løbe ind i seriøse etiske og datamæssige problemer.

Hvordan løser vi de vilde politiske problemer? 

Hvordan kan vi tage hul på de mest komplekse udfordringer i dagens politiske arena? Borgerne har stadig større forventninger til den offentlige administration og den service, de modtager. Meget kalder på mere frisætning, hurtigere og fladere beslutningsgange, skarpere prioriteringer og god ledelse.

Bag facaden: et embedsværk mellem tiltrækning og kaos

At være tæt på de afgørende politiske beslutninger har stadig stor tiltrækningskraft. Men det er samtidig indgang til en verden af kaos og et enormt tidspres, som gør det svært at levere kvalitet og give beslutningstagere de gode input og det rette modspil. Hvordan rummer vi det ’hele menneske’ med plads til familieliv og personlig udvikling?

Vær med, når vi udforsker strategier for afbureaukratisering, ser på den stigende rolle, som digitalisering og kunstig intelligens får, og afdækker mulighederne for frisætning af ressourcer. 

På konferencen bliver du guidet igennem debatter og indlæg af de erfarne moderatorer Claes Nilas og Mette Østergaard.

Hvem er ’Forvaltningskonferencen 2024’ relevant for?

Du er selvskrevet til at deltage, hvis du er embedsmand i staten, en region eller en kommune. Temaerne er relevante både for medarbejdere og ledere.

3 for 2-rabat

Tilmeld jer 3 kolleger, og betal kun for 2, når I tilmelder jer samtidigt til og med 31. marts 2024. 

Når I har tilmeldt jer, skal I skrive til Karin Rasmussen på kir@djoef.dk for at få rabatten. Husk at angive arbejdspladsen og alle navne i mailen.

 

Program

  • 8.30

    Ankomst, te/kaffe og let morgenmad.
  • 9.00

    Dagens moderatorer, Claes Nilas og Mette Østergaard, byder velkommen.
  • 9.15

    Visioner for morgendagens offentlige forvaltning

    Finansminister Nicolai Wammen indleder dagen med et blik på forventninger til offentlig administration og ledelse

  • 9.45

    Knæk koden: Hvordan løser vi de vilde politiske problemer?

    Lad dig inspirere, når Sigge Winther Nielsen går til angreb på de vildeste politiske udfordringer og bringer en række provokerende spørgsmål til bordet:

    • Er vi virkelig klar til forandring, eller sidder vi fast i gamle mønstre?
    • Er vores løsningsmetoder forældede?
    • Hvordan knækker vi koden og finder vejen til ægte forandringer?

    Gør dig klar til et intenst dyk ned i kompleksiteten af politiske problemer, når Sigge udfordrer vores tankegang, udforsker nye tilgange til komplekse problemer og kalder på handling. Han guider os gennem landskabet af politiske udfordringer og præsenterer tankevækkende perspektiver, der kan danne grundlag for innovative løsninger. Grib chancen for at få et indblik i, hvordan vi kan tage hul på de mest komplekse udfordringer i dagens politiske arena.

    Mød Sigge Winther Nielsen, direktør for tænketanken INVI.

  • 10.30

    Pause

  • 11.00

    Den offentlige sektor 2024: mellem signalstorm og forventninger 

    Dyk ned i en turbulent verden af forventninger til embedsværket og den offentlige sektor som helhed. Fra politisk hold bliver der sendt mange signaler: færre kontrolbureaukrater, mere frisætning, accelererende grøn omstilling og lynhurtige beslutninger samt færre mål, mere prioritering og ingen standardtilbud til borgerne. 

    Vær med, når vi debatterer:

    • Hvordan navigerer embedsværket gennem stormen af forskellige politiske signaler?
    • Hvordan kan politikerne give embedsmændene mere ro til at varetage deres kernefunktion?
    • Hvordan skaber vi arbejdsgange, som både mindsker arbejdspres og sikrer høj kvalitet?
    • Hvad kan den enkelte medarbejder og leder gøre præventivt for at passe på sig selv i en verden af forskelligrettede forventninger? 

    I debatten møder du fremtrædende folketingspolitikere:

    • Louise Schack Elholm, Venstre
    • Martin Lidegaard, Radikale Venstre
    • Trine Bramsen, Socialdemokratiet
  • 12.00

    Frokost

  • 12.45

    Offentlige arbejdspladser 2024: digitalisering og partnerskaber

    De offentlige arbejdspladser skal både finde løsninger på nye komplekse samfunds- og velfærdsudfordringer og levere tidssvarende og individuel service til borgerne. Samtidig kæmper flere arbejdspladser både i staten og kommunerne med et dalende arbejdskraftudbud. 

    Vil en øget digital understøttelse af arbejdsgange og processer betyde, at vi kan tiltrække arbejdskraft med nye fagligheder, udvikle flere innovative løsninger og højne kvaliteten i arbejdet – internt og ud mod borgerne? 

    Vær med, når vi debatterer: 

    • Hvordan skaber vi offentlige arbejdspladser, hvor vi er positive over for digitalisering og forstår at udnytte de nye muligheder?
    • Kan digitalisering give mere fleksible vilkår for arbejdet? Hvad står så i vejen? Hvad skal der til? Og kan det tiltrække nye typer af medarbejdere?
    • Hvordan kan partnerskaber med fx universiteter og virksomheder på tværs af sektorer og faglige områder bidrage til større udveksling af viden og bringe flere innovative løsninger med sig?

    I debatten møder du: 

    • Emil Fannikke Kiær, DI’s politiske direktør
    • David Gram, medstifter af Diplomatic Rebels.
  • 13.45

    Kunstig intelligens i forvaltningen – ven eller fjende?

    Kunstig intelligens er en udefrakommende faktor, som vil ramme embedsværket midt i den omstilling, vi allerede er i gang med. Men er den en del af løsningen? Gør den blot udfordringerne større? Er juristens dage talte? Eller er der tale om et nyt værktøj, der gør livet lettere for alle sagsbehandlere?

    Især ét spørgsmål presser sig på: Hvordan vil generativ kunstig intelligens forandre den offentlige forvaltning?  

    Tag med, når Anders Hvid i en livedemonstration stiller skarpt på:

    • hvordan generativ kunstig intelligens virker, og hvad teknologien formår
    • hvilke etiske udfordringer og potentialer du skal være bevidst om 
    • hvad der er det næste, der rammer den offentlige sagsbehandler
    • hvordan generativ kunstig intelligens både udfordrer og ændrer den offentlige sektor med helt nye kompetencekrav og muligheder.

    Anders giver os et unikt indblik i, hvilke roller teknologien kan spille i hverdagen i forvaltningen, og hvordan du kan forberede dig på de uventede situationer og dilemmaer, som brugen af kunstig intelligens vil føre med sig. Du får indblik i væsentlige udfordringer og risici og de kompetencer, vi er afhængige af for positivt at kunne bringe de nye værktøjer i samspil med mennesker. 
      
    Mød Anders Hvid, co-founder og partner, DareDisrupt.

     
  • 14.30

    Pause

  • 14.55

    Bag facaden: et embedsværk mellem tiltrækning og kaos

    Mange embedsmænd finder det fortsat attraktivt at være med i ’det politiske maskinrum’ med de muligheder, det giver for at påvirke de politiske beslutninger. Man får indflydelse og bliver hvirvlet ind i spændende processer. Omvendt tiltager historierne om pres på medarbejderne. Chefer, der ringer også på skæve tidspunkter med opgaver og direktiver. Alt haster og har korte frister. Og vi kan objektivt se et fald i medarbejdernes alder og anciennitet i mange departementer. 

    Vi afslutter dagen med en debat om, hvordan embedsværket fungerer lige nu. Bliver der stadig leveret den rette kvalitet og modspil til de politiske beslutninger og processer? Eller sat på spidsen: Leverer det danske embedsværk stadig toppræstationer?

    I debatten møder du: 

    • Stig Henneberg, departementschef, Økonomiministeriet
    • Julie Elm Albertsen, direktør, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet
    • Hans Prytz Henriksen, chefkonsulent og tidligere tillidsrepræsentant, Fødevareministeriet
    • Lotte Bøgh Andersen, centerleder, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse.
     
  • 15.50

    Moderatorerne, Claes Nilas og Mette Østergaard, runder konferencen af.
  • 16.00

    Tak for i dag og på gensyn
  • Hvem er oplægsholdere?

    Nicolai Wammen

    Nicolai Wammen
    Finansminister

    Nicolai har været Danmarks finansminister siden 2019. Han var 2013 til 2015 forsvarsminister. Nicolai var borgmester i Aarhus Kommune fra 2006 til 2011 og blev valgt til Folketinget i 2011 for Socialdemokratiet.
    Sigge Winther Nielsen

    Sigge Winther Nielsen
    Direktør, tænketanken INVI

    Direktør for INVIInstitut for vilde problemer

    Sigge er tidligere direktør i Djøf og studievært på DR2 Deadline. han er ph.d. i statskundskab med flere års ophold som fulbright gæsteforsker på Berkeley, University of California og Columbia University, New York.

    Louise Schack Elholm

    Louise Schack Elholm
    Venstre (MF), fhv. minister

    Louise har været medlem af Venstre siden 2007. Hun har været kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde 2022-2023 i SMV-regeringen. Hun har tidligere været bolig- og folkeskoleordfører for Venstre, samt medlem af By- og Boligudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget, Beskæftigelsesudvalget og Ligestillingsudvalget. Hun er tidligere ligestillings- og familieordfører. Louise er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.
    Martin Lidegaard

    Martin Lidegaard
    Medlem af Folketinget, politisk leder for Radikale Venstre, fhv. minister

    Martin er partileder og MF for Radikale Venstre og fhv. formand for Det Udenrigspolitiske Nævn og udenrigsminister samt klima-, energi- og bygningsminister. Derudover medstifter og arbejdende formand for Danmarks grønne tænketank, CONCITO. Han er uddannet cand.comm. og har tidligere arbejdet som informationschef og kommunikationsrådgiver.

    Foto: Marie Hald

    Trine Bramsen

    Trine Bramsen
    Transportminister og minister for Ligestilling

    Trine er medlem af Socialdemokratiet og har været medlem af Folketinget siden 2011. Hun er uddannet cand.scient.soc. og har tidligere arbejdet som seniorkonsulent i Deloitte Business Consulting.


    Emil Fannikke Kiær

    Emil Fannikke Kiær
    DI’s politiske direktør

    Emil har siden november 2020 været DI's politiske direktør. Han har tidligere været vicedirektør og COO i ATP. I ATP har han været med til at drive en modernisering og professionalisering sammen med koncernledelsen. Emil tidligere arbejdet som økonomi- og it-direktør i Fødevareministeriet og som underdirektør i DR og Finansministeriet. Emil er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
    David Gram

    David Gram
    Co-founder og partner, Diplomatic Rebels

    David har gennem hele sin karriere arbejdet med banebrydende innovationsudvikling, og hvordan man bygger agilitet og omstillingsparathed i store organisationer. Davids erfaring kommer både fra at drive sin egen virksomhed og fra arbejdet med radikal innovation, som intern forandringsagent i flere store globale organisationer bl.a. Scandinavian Airlines og LEGO Group’s Creative Play Lab.
    Anders Hvid

    Anders Hvid
    Co-founder og partner, DareDisrupt

    Anders er medforfatter til bogen ’Forstå fremtiden’ og en efterspurgt foredragsholder om teknologiernes indflydelse på business og samfund. Han er blandt andet medlem af SIRI-kommissionen og af EU’s Research, Innovation and Science Policy Experts (RISE) high-level group.

    Stig Henneberg

    Stig Henneberg
    Departementschef i Økonomiministeriet

    Stig har mange års erfaring med styring og ledelse i den offentlige sektor fra både den kommunale verden og centraladministrationen. Fra 2020-2023 kommunaldirektør i Frederiksberg Kommune. Siden 1. august 2023 departementschef i Økonomiministeriet. Han har tidligere været embedsmand i Statsministeriet og Finansministeriet - senest som afdelingschef med ansvar for offentlig udgiftspolitik. Han har desuden været partner i en privat rådgivervirksomhed og ekstern lektor i offentlig forvaltning.

    Julie Elm Vig Albertsen

    Julie Elm Vig Albertsen
    Direktør for Styrelsen for undervisning og kvalitet

    Julie er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Tidligere afdelingschef i Finansministeriet, hvor hun blandt andet har haft ansvaret for kommunernes og regionernes økonomi samt ansvar for opgaver i relation til sundheds- og socialområdet, arbejdsmarked samt dagtilbud og undervisning (0-18 års området). Har været underdirektør i DR Kultur samt kontorchef i Moderniseringsstyrelsen og har endvidere erfaring som bestyrelsesmedlem i VIVE.

    Hans Prytz Henriksen

    Hans Prytz Henriksen
    Chefkonsulent, Fødevareministeriet

    Hans har tidligere været ansat i Finansministeriet samt tilknyttet følgegruppen til Dybvad-udvalget.

    Lotte Bøgh Andersen

    Lotte Bøgh Andersen
    Professor og centerleder ved Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse


    Lotte Bøgh Andersen er professor på Institut for statskundskab på Aarhus Universitet og centerleder ved Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse, hvor hun forsker og underviser i offentlig ledelse. Lotte har været medlem af Ledelseskommissionen og sidenhen Lærerkommissionen, der udkom med sine anbefalinger i henholdsvis 2018 og 2019. Lotte er også medforfatter på bogen Offentlige styringsparadigmer: Konkurrence og sameksistens.

     

    Claes Nilas

    Claes Nilas
    Direktør, Hjemrejsestyrelsen

    Claes har været direktør i Hjemrejsestyrelsen siden oprettelsen i efteråret 2020, og han har dermed et helt unikt indblik i sagsområdet vedrørende hjemrejse og repatriering. Claes har ligeledes stor erfaring med udlændingeområdet generelt som tidligere direktør i Udlændingestyrelsen og vicedirektør i Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Claes har desuden været departementschef i tre forskellige ministerier. Claes er forfatter til en lang række bøger, senest ’Integrationsret’ sammen med Silvia Adamo. Claes har en årelang erfaring som ekstern lektor på KU, bl.a. i udlændingeret og straffeproces og senest også integrationsret.
    Mette Østergaard

    Mette Østergaard
    Chefredaktør på Berlingske og medlem af Dybvad-udvalget

    Mette er chefredaktør på Berlingske og fhv. medlem af Djøfs uafhængige Dybvad-udvalg. Mette har blandt andet været politisk redaktør på Politiken og chefredaktør på TV 2 News.

    Pris og praktisk info

    • Pris
    • Ikke-medlemmer
      5.700 kr. (ekskl. moms)
    • Medlemmer
      4.700 kr. (ekskl. moms)
    • referencenr.
    • 38232
    • Frist
    • Tilmeldingsfrist
      24. april 2024 kl. 00:00
    • Yderligere info, kontakt
    • Karin Rasmussen

      Karin Rasmussen
      Kursuskoordinator
      kir@djoef.dk
      33 95 98 33

    • Behandling af personoplysninger
    • Når du deltager i et arrangement hos Djøf, behandler vi nogle personoplysninger om dig. Du kan læse mere om Djøfs behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.

    Se alle